In materialul prezent vom stabili, cu ajutorul specialistilor, masura in care pensia anticipata poate sau nu sa fie cumulata cu veniturile salariale.
In primul rand, vom tine cont de Legea nr. 134/2014 pentru abrogarea unor prevederi din Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
In mod clar, prevederile legale abrogate privesc interdicatia cumulului pensiilor cu veniturile salariale.
In Legea nr. 329 din 2009, se prevedea faptul ca pensia se poate cumula cu veniturile salariale atunci cand pensia neta avea un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
De aceasta lege erau vizati pensionarii ce obtineau venituri salariale sau asimilate salariilor din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala.
Asadar, din data de 19 octombrie 2014, interdictiile cu privire la cumularea pensiei cu salariul in sectorul bugetar nu se mai aplica.
Cu toate acestea, inca se mai aplica interdictiile cu aplicabilitate generala, referitoare la cumulul pensiei cu salariul, astfel cum sunt stabilite de Legea 263/2010.
Categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, printre care se numara si veniturile din salarii, sunt prevazute la art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv:
- pensionarii pentru limita de varsta;
- nevazatorii;
- pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
- copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b);
- sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut.
In concluzie, pensionarii care beneficiaza de pensie anticipata sau anticipata partial nu pot cumula pensia anticipata cu veniturile din salarii indiferent de nivelul pensiei.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro