Reducerea varstei de pensionare pentru cei care au locuit in zone poluate s-ar putea aplica din nou

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Octombrie 2024
21 Octombrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
noua lege a pensiei zone poluatepensionari zone poluatereducere varsta de pensionare legea nr.360/2023
Reducerea varstei de pensionare pentru cei care au locuit in zone poluate s-ar putea aplica din nou
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca un proiect de lege care a fost adoptat tacit de catre Senat ar putea schimba un articol din noua lege a pensiei - legea nr. 360/2023. Concret, vorbim despre art.168, alin (1), lit.a)  si se refera la populatia care a locuit in zonele poluate ale tarii, mai exact in "anumite regiuni care au fost supuse unui grad mai ridicat de poluare si risc fata de media nationala."

In noua lege a pensiei, acesti pensionari nu mai beneficiaza de reducerea varstei de pensionare, acea prevedere din vechea lege fiind abrogata, in momentul de fata.

Totusi, un proiect de lege al unor senatori PSD isi propune sa schimbe din nou aceste aspecte, asa cum se poate vedea in expunerea de motive:

"Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementeaza la art. 65, alin (5) zonele afectate de poluarea remanenta, in care persoanele beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare. Aceasta prevedere ar fi trebuit sa aiba aplicabilitate, conform art 65, alin (6), din Legea 263/2010, pana la data de 31 decembrie 2030.

Din pacate, noua lege a pensiilor. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, prevede la art. 168, alin. (1) ca Legea 263/2010, se va abroga in totalitate la data de 1 septembrie 2024, inclusiv art. 65, alin (5)."

Va reamintim ca, in acest context, mai trebuie mentionat ca in anii precedenti, Parlamentul Romaniei a adoptat mai multe legi in sprijinul cetatenilor care au locuit in aceste zone de risc major. Solutia identificata a fost aceea de a scadea cu doi ani varsta de pensionare in localitatile afectate, astfel incat raportul dintre varsta de pensionare si speranta de viata sa fie similar cu cel intalnit in regiuni cu activitati mai putin nocive.

In expunerea de motive a propunerii legislative mentionate mai sus:

"Ca urmare, propunerea legislativa are in vedere modificarea Legii 360/2023, in sensul aplicarii in continuare, a prevederilor cu privire la reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare a persoanelor care au locuit cel putin 30 de ani in zone cu poluare remanenta.

Fata de cele prezentate, am elaborat prezenta propunere legislativa pe care o supunem spre dezbatere si aprobare Parlamentului Romaniei."

Concret, daca proiectul va intra in vigoare, va modifica legea nr.360/2023 care va avea urmatoarea forma:

"Articol unic: - Art. 168, alin (1), lit. a) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii - publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1089 din 04 decembrie 2023, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 168. - (1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:

a) Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia art. 65 alin (5);"

Mentionam ca proiectul de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor pentru a merge mai departe, la promulgare.

La 1 septembrie 2024 a intrat in vigoare Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, care inlocuieste complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (o parte dintre prevederile noii legi se aplica deja, altele isi vor produce efectele incepand cu 1 septembrie).

Asistam practic la o schimbare radicala a reglementarilor in acest domeniu sensibil – pensionarea – si, asa cum era de asteptat, neclaritatile nu au intarziat sa apara, mai ales ca, dupa cum vei vedea, modificarile nu sunt deloc putine.

Iata de ce ti-am pregatit ghid practic Noua lege a pensiilor, care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii, detalii AICI >>

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]