Motive pentru desfiintarea postului de catre angajator
Desfiintarea unui post de catre angajator poate avea loc din ratiuni economice, tehnologice, organizatorice sau juridice.
Principalele motive includ reducerea costurilor, reorganizarea activitatii, automatizarea unor procese care fac ca anumite functii sa devina redundante sau modificari legislative care impun restructurari. De asemenea, desfiintarea poate interveni in contextul unei fuziuni, divizari sau lichidari ale societatii.
Insa indiferent de motivul desfiintarii postului, important este ca decizia sa nu fie subiectiva si sa nu ascunda o concediere abuziva, ci sa aiba o cauza reala si serioasa. Hotararea de desfiintare a postului trebuie sa fie clar documentata, in conformitate cu prevederile Codului Muncii.
⇒ Afla totul despre procedura si actele necesare pentru desfiintare post!
Concedierea perfect legala - Ghidul obligatoriu pentru orice manager HR! Afla solutiile la cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!
Cat timp nu ai voie sa angajezi dupa desfiintarea postului
Din punct de vedere al legislatiei, in cazul unei concedieri individuale, nu exista prevazuta o limita de timp pentru reinfiintarea unui post. Cu toate acestea, este esential sa se respecte conditia ca desfiintarea sa fie reala si serioasa, asa cum impune Codul Muncii. In acest context, reinfiintarea imediata a postului, mai ales daca fostul salariat a contestat concedierea, poate fi interpretata de instanta ca o dovada a lipsei unui motiv real si serios pentru desfiintarea initiala.

250 Modele Fise de Post

KIT-ul de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare

Top 45 documente utile pentru Asociatiile de Proprietari
In ceea ce priveste concedierea colectiva, conform art. 74 din Codul Muncii, salariatii au dreptul de a fi reangajati cu prioritate pe posturile reinfiintate in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba, daca acest lucru se intampla in termen de 45 de zile de la concediere. Angajatorul trebuie sa ii informeze in scris, iar fostii salariati au 5 zile pentru a-si exprima consimtamantul. Daca nu raspund sau refuza oferta, angajatorul poate ocupa posturile vacante cu alti candidati.
Avand in vedere aspectele mentionate mai sus, specialistii in legislatia muncii recomanda ca, atat in cazul concedierilor individuale, cat si colective, reinfiintarea postului sa se realizeze dupa o perioada de minimum 45 de zile, perioada in care persoanele concediate pot contesta in instanta decizia de concediere. Astfel, daca dupa minimum 45 de zile nu s-a inregistrat nici o plangere in instanta, angajatorul poate reinfiinta postul.