Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin a precizat intr-un comunicat recent ca circa un milion de persoane au ramas fara un loc de munca din cauza pandemiei de coronavirus, iar totalul ia in calcul contractele de munca suspendate si incetate la finalul lunii mai.
In prezent, conform datelor Eurostat, ponderea populatiei active din Romania (cu varste intre 20 si 64 de ani) care a parasit tara s-a triplat intr-un deceniu, de la 7,5% in 2007, la 19,7% in 2017. Unele statistici arata ca in Italia sunt circa 1,2 milioane de imigranti romani, in Germania - un milion, in Spania - 600.000, in SUA - 500.000, in Marea Britanie - 450.000, in Canada - 250.000, in Israel - 200.000, in Franta - 100.000, in Austria - 100.000, in Belgia - 100.000, in Grecia, Olanda, Danemarca, Suedia si Portugalia - cate aproximativ 50.000 etc., informeaza Agerpres.
"Efectele asupra economiei in acest an vor fi puternic resimtite! Banii pe care lucratorii romani din strainatate ii trimiteau in tara se vor reduce substantial, iar, pe plan national, ne vom trezi, in cateva luni, cu un numar crescut de someri. Aportul acestor lucratori este important: lucrand in strainatate, romanii si-au putut permite sa trimita acasa, de-a lungul timpului, peste 36 miliarde de dolari. Daca presupunem ca jumatate dintre cei plecati la munca in strainatate se intorc, din cauza crizei financiare declansate de pandemia de coronavirus, raportandu-ne la datele anului trecut furnizate de Banca Mondiala, tara noastra pierde cel putin jumatate din totalul contributiilor din 2019. Romania pierde, astfel, in acest an, cel putin 2-3 miliarde de dolari, bani reprezentand contributia romanilor care lucreaza in afara granitelor tarii", a precizat Cristina Chiriac, presedintele Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), potrivit Agerpres.
Conform aceleiasi surse, scaderea numarului de romani care lucrau in strainatate influenteaza negativ incasarea taxelor si impozitelor.
Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) si Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG), in parteneriat strategic cu Concordia, organizeaza o serie de dezbateri, "Pactul pentru munca, Impreuna‚ reconstruim Romania", ce au in centrul atentiei identificarea unor solutii pentru adaptarea fortei de munca din Romania la cerintele actuale ale pietei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<