In fiecare an, ANOFM deruleaza Progranul de ocupare a fortei de munca, acesta avand la baza, pentru 2013, obiectivele Programului de Guvernare 2013-2016, precum si obiectivele strategice ale Uniunii Europene in materie de ocupare in perspectiva 2020.
Principalele obiective generale ale Programului de ocupare a fortei de munca pentru anul in curs au fost urmatoarele:
- cresterea gradului de ocupare si promovarea incluziunii sociale;
- cresterea gradului de ocupare a tinerilor si a persoanelor de etnie roma;
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Medicina muncii un aliat al angajatorului
- facilitatea tranzitiei de la somaj catre ocupare.
- imbunatatirea si consolidarea competentelor profesionale ale persoanelor in cautare de loc de munca.
Actele normative care au stat la baza proiectarii programului si definirii principalilor cantitativi sunt Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si a intregului pachet de norme si proceduri adoptate pentru aplicarea acesteia, Legea nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, Legea nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, precum si fundamentarea proiectului Bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013.
Programul de ocupare a fost proiectat astfel incat masurile ce vor fi implementate sa fie orientate catre reprezentarea echilibrata a tuturor categoriilor de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, punandu-se accent pe masurile de mediere, de informare si consiliere/orientare profesionala, furnizarea de pachete personalizate de masuri de ocupare, consolidarea relatiilor cu partenerii sociali.
Pentru anul 2013, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin Programul national de ocupare a fortei de munca, a estimat incadrarea a 354.000 de persoane, la nivel national. Puteti consulta aici comunicatul integral.