Angajatorii pot acorda prime salariatilor pe perioada decontarii indemnizatiei de 41,5%?

acordare prime decontare indemnizatieindemnizatie 415%prime salarizare
Angajatorii pot acorda prime salariatilor pe perioada decontarii indemnizatiei de 41,5%?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce masura angajatii pot beneficia de prime atata vreme cat societatea benefiaza de subventia de 41,5% acordata de stat in aceasta perioada? Se pot acorda prime salariatilor in acest interval?
 
Raspunsul specialistului:
 
Intr-adevar, nu exista  nicio interdictie privitoare la acordarea unei prime in perioada in care se beneficiaza de subventia de somaj de 41,5% conform OUG nr. 92/2020.
 
Conform art. 40 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii,  una dintre obligatiile angajatorului este “sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.”
 
Astfel, angajatorul are obligatia sa acorde salariatului bonusul (prima) conform grilei de salarizare, in cazul in care acesta este mentionat in contractul individual de munca.
 
Mai mult de cat atat, potrivit Notei de fundamentare a OUG nr. 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative, “(…), se impune, pe de o parte, necesitatea asigurarii unui sprijin angajatilor si angajatorilor in vederea reluarii activitatii economice si mentinerii fortei de munca pe care angajatorii o au la dispozitie, iar, pe de alta parte, impulsionarea angajatorilor de a atrage forta de munca disponibila, inclusiv din domenii pentru care activitatea se va mentine restrictionata. (…)
 
Avand in vedere faptul ca o parte dintre angajatori au avut activitatea intrerupta sau redusa, fiind in imposibilitatea de a realiza venituri care sa sustina mentinerea angajatilor si plata salariilor acestora si reluarea activitatii economice, luand in considerare faptul ca adoptarea acestei masuri de sprijin are in vedere consolidarea pietei muncii, concomitent cu prevenirea cresterii ratei somajului la nivel national, precum si asigurarea unui ajutor financiar acordat angajatorilor pentru sustinerea platii salariilor angajatilor, contribuind astfel la reducerea efectelor sociale negative determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, (…)”.
 
In opinia mea, se poate acorda prima in perioada in care se beneficiaza de subventia de somaj de 41,5% conform OUG nr. 92/2020, intrucat aceasta subventie este un ajutor financiar acordat angajatilor si angajatorilor in vederea reluarii activitatii economice si mentinerii fortei de munca si impulsionarea angajatorilor de a atrage forta de munca disponibila.
 
Mai mult decat atat, indemnizatia rezultata din aplicarea in cota de 41,5% la salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, nu este influentata de acordarea primei (bonusului).
 
 
Raspuns oferit de Alina Elena, consultant fiscal, pentru PortalContabilitate.ro
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acordare prime decontare indemnizatieindemnizatie 415%prime salarizare

Data aparitiei: 27 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorii pot acorda prime salariatilor pe perioada decontarii indemnizatiei de 41,5%? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Criteri ide evaluare si obiective de performantaIntrebare: Va rugam sa ne lamuriti care este diferenta dintre criteriile de evaluare si obiectivele de perfomanta. Va rugam sa ne ajutati cu exemple pentru ambele notiuni. Cum putem stabili, programa si cuantifica obiectivele de perfomanta la evaluarea profesionala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata pentru formare profesionalaIntrebare: In cazul concediului fara plata pentru formare profesionala (art. 151 Codul muncii), se suspenda in Revisal contractul de munca? Conf art. 153 Codul muncii Durata concediului pentru formare profesionala este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]