Ministerul Muncii a emis recent un comunicat referitor la incadrarea in munca a tinerilor absolventi, precum si la indemnizatia de somaj acordata celor care nu isi gasesc un loc de munca dupa absolvire.
Astfel, dupa inscrierea la agentiile de ocupare a fortei de munca sau la alti furnizori acreditati de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii pot beneficia de informare si consiliere profesionala, mediere pentru identificarea unui loc de munca, formare profesionala gratuita prin programe care asigura initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea, specializarea si facilitati financiare.
Facilitati acordate absolventilor pentru stimularea incadrarii in munca:
Daca un absolvent se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, in perioada in care este inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca, acesta beneficiaza de o prima de incadrare, reprezentand o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta invigoare la data incadrarii.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Daca un absolvent se angajeaza cu program normal de lucru, in perioada de acordare a indemnizatiei de somaj poate beneficia de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Conditia este mentinerea raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
Facilitati acordate pentru stimularea mobilitatii
Daca un absolvent se angajeaza in perioada in care beneficiaza de indemnizatia de somaj, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km, fata de localitatea de domiciliu, poate beneficia de o prima de incadrare, egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii. Daca se angajeazaintr-o localitate si urmare acestui fapt isi schimba domiciliul, poate beneficia de prima de instalare, reprezentand o suma egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
Indemnizatia de somaj pentru absolventi
Absolventii care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu reusesc sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, beneficiaza de indemnizatie de somaj. Aceasta nu se acorda automat tuturor celor care s-au inscris in termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acorda la cerere..
Cererea se depune de catre solicitant la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu/resedinta.
Un absolvent poate beneficia de indemnizatia de somaj daca in termen de 60 de zile de la absolvire s-a inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat, nu a reusitsa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului, nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.
Indemnizatia de somaj pentru absolventi se acorda la cerere, pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa. Cuantumul reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, iar indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data expirarii termenului de 60 de zile de la data absolvirii (data absolvirii este data de intai a lunii urmatoare celei inscrise pe diploma sau, dupa caz, pe certificatul de studii eliberat de catre institutia de invatamant, daca in cuprinsul acestora nu se specific in mod expres o anumita data de absolvire ) Indemnizatia se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Sursa: Ministerul Muncii