Asigurare in sistemul de sanatate pentru persoana care incaseaza dividende

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Noiembrie 2019
27 Noiembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
asigurare sanatatecascassdividende
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O persoana care incaseaza dividende intr-o suma care depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie va plati CASS si CAS pentru a beneficia de asigurare in sistemul de sanatate?
 
Avand urmatorul scenariu in minte, analizam care sunt platite ce trebuie facute catre stat. O persoana fizica romana incaseaza dividende care insumeaza peste 12 salarii minime pe economie, asadar va depune obligatoriu declaratia unica si va achita CASS-ul aferent. Totodata, aceasta persoana doreste sa fie asigurata in sistemul de sanatate romanesc prin optiune personala si sa achite CAS. Ce si cum se plateste in aceasta situatie?
 
Conform Codului fiscal, o persoana fizica obtinatoare de venituri conform art. 155, alin. (1), lit. b)-h) din actul mentionat, fie ca vorbim de una sau mai multe surse a acestor venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca se estimeaza pentru anul curent ca valoarea cumulata a acestor sume este egala sau mai mare cu 12 salarii minime brute pe tara.
 
Art. 155, Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate, din Codul fiscal prevede urmatoarele la lit. b)-h):
"(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
(...)
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
(...)".
 
Asadar, intelegem ca persoana fizica care se afla in aceeasi situatie ca cea exprimata la inceputul acestui articol va datora si plati CASS, fiind astfel asigurata in sistemul asigurarilor de sanatate din Romania. In acest sens, potrivit art. 267 alin. (2 2) din Legea 95/2006 astfel cum a fost modificata de OUG 109/2018, pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din Codul fiscal, prin urmare si pentru cele care realizeaza dividende peste plafon, calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira termenul legal de depunere al declaratiei, prevazuta la art. 174 alin. (3) din Codul fiscal, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare. Astfel persoana va avea calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor de sanatate pana la data de 15 martie 2020, calitatea de asigurat incetand cu aceasta data daca nu va depune o noua Declaratia unica (estimata) pentru anul 2020 pana la termenul de 15 martie 2020.
 
Retinem! Asigurarea prin optiune in sistemul de sanatate romanesc se face in conditiile art. 180 din Codul fiscal, doar pentru cei care obtin venituri mai mici de 12 salarii minime pe economie sau pentru cei care nu realizeaza venituri supuse CASS.
 
Pentru dividende, insa, nu se datoreaza CAS, intrucat aceste venituri nu intra in baza de calcul a acestei contributii. 
 
Concluzionand, persoana fizica obtinatoare de dividende care depasesc 12 salarii minime pe economie nu este obligata sa achite CAS pentru a fi asigurata in sistemul de sanatate romanesc, intrucat acest lucru se intampla deja prin plata CASS.
 
Vrei astfel de raspunsuri rapide de la specialisti cu vechime? Intra si tu pe PortalCodulFiscal! Iti poti lamuri problemele sau curiozitatile si, cel mai important, poti testa GRATUIT produsul pentru a-ti da seama de utilitatea sa!
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]