Asigurare in sistemul de sanatate pentru persoana care incaseaza dividende

asigurare sanatatecascassdividende
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O persoana care incaseaza dividende intr-o suma care depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie va plati CASS si CAS pentru a beneficia de asigurare in sistemul de sanatate?
 
Avand urmatorul scenariu in minte, analizam care sunt platite ce trebuie facute catre stat. O persoana fizica romana incaseaza dividende care insumeaza peste 12 salarii minime pe economie, asadar va depune obligatoriu declaratia unica si va achita CASS-ul aferent. Totodata, aceasta persoana doreste sa fie asigurata in sistemul de sanatate romanesc prin optiune personala si sa achite CAS. Ce si cum se plateste in aceasta situatie?
 
Conform Codului fiscal, o persoana fizica obtinatoare de venituri conform art. 155, alin. (1), lit. b)-h) din actul mentionat, fie ca vorbim de una sau mai multe surse a acestor venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca se estimeaza pentru anul curent ca valoarea cumulata a acestor sume este egala sau mai mare cu 12 salarii minime brute pe tara.
 
Art. 155, Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate, din Codul fiscal prevede urmatoarele la lit. b)-h):
"(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
(...)
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
(...)".
 
Asadar, intelegem ca persoana fizica care se afla in aceeasi situatie ca cea exprimata la inceputul acestui articol va datora si plati CASS, fiind astfel asigurata in sistemul asigurarilor de sanatate din Romania. In acest sens, potrivit art. 267 alin. (2 2) din Legea 95/2006 astfel cum a fost modificata de OUG 109/2018, pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din Codul fiscal, prin urmare si pentru cele care realizeaza dividende peste plafon, calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira termenul legal de depunere al declaratiei, prevazuta la art. 174 alin. (3) din Codul fiscal, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare. Astfel persoana va avea calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor de sanatate pana la data de 15 martie 2020, calitatea de asigurat incetand cu aceasta data daca nu va depune o noua Declaratia unica (estimata) pentru anul 2020 pana la termenul de 15 martie 2020.
 
Retinem! Asigurarea prin optiune in sistemul de sanatate romanesc se face in conditiile art. 180 din Codul fiscal, doar pentru cei care obtin venituri mai mici de 12 salarii minime pe economie sau pentru cei care nu realizeaza venituri supuse CASS.
 
Pentru dividende, insa, nu se datoreaza CAS, intrucat aceste venituri nu intra in baza de calcul a acestei contributii. 
 
Concluzionand, persoana fizica obtinatoare de dividende care depasesc 12 salarii minime pe economie nu este obligata sa achite CAS pentru a fi asigurata in sistemul de sanatate romanesc, intrucat acest lucru se intampla deja prin plata CASS.
 
Vrei astfel de raspunsuri rapide de la specialisti cu vechime? Intra si tu pe PortalCodulFiscal! Iti poti lamuri problemele sau curiozitatile si, cel mai important, poti testa GRATUIT produsul pentru a-ti da seama de utilitatea sa!
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asigurare sanatatecascassdividende

Data aparitiei: 27 Noiembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Asigurare in sistemul de sanatate pentru persoana care incaseaza dividende Nota: 3.64 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]