In urma OUG 582010 se elimina tichetele de masa din veniturile care nu sunt asimilate salariilor si astfel nu se impoziteaza. Intrebarea este daca aceast eliminare face ca tichetele de masa sa fie considerate va venituri asimilate salariilor impozabile sau venituri neasimilate salariilor dar impozabile? Daca sunt asimilate salariilor se aduna la venit salarial inainte de a scadea deducerile personale in vederea impozitarii astfel incat daca deducerea este foarte mare impozitul ar putea scadea chiar la zero. Daca nu sunt asimilate salariilor deducerea se scade din venituri la care nu s-a adaugat valoarea tichetelor si se impoziteaza distinct, iar tichetele se impoziteaza separat cu 16% fara a fi afectate de deducerea personala. Cum este corect?
Rezolvati rapid orice problema de calcul salarii, deduceri personale, tichete de masa, salarizare! Totul in conformitate cu noile modificari ale Codului Fiscal! Detalii aici >>>
Raspuns:
Incepand cu data de 01.07.2010, lit. b) de la alin.(4) al art. 55 din Codului fiscal a fost abrogata de O.U.G nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale. Drept urmare, tichetele de masa numai constituie „sume” neincluse in veniturile salariale si neimpozabile.
Ca urmare a acestei abrogari, tichetele de masa reprezinta venituri salariale in baza art. 55 alin.(1) din Codul fiscal potrivit caruia, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Insa, modalitatea de impozitare a tichetelor de masa urmeaza sa fie stabilita de normele metodologice de aplicare a O.U.G nr. 58/2010 ce urmeaza a fi elaborate de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a ordonantei de urgenta.