Noua lege a sanatatii: Ne asteapta firmele private de asigurare

Reforma sanatatiiasigurari de sanatate privateCNASfirme private asigurare sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Incepand cu data de 1 ianuarie 2012 va intra in vigoare noua Lege a Sanatatii. Actul va conduce la o reforma substantiala a sistemului de sanatate prin trecerea celei mai mari parti a contributiilor catre firme private de asigurare. Companiile de asigurare urmeaza astfel sa semneze contracte cu furnizorii de servicii medicale (spitale si medici de familie) si, de asemenea, cu contribuabilii.

Multe dintre aspectele acestei noi legi nu sunt insa lamurite. Se estimeaza ca doar 6 dintre cei 10 potentiali asiguratori vor putea sa ofere astfel de servicii, mai ales ca una dintre conditiile impuse asiguratorilor: cel putin 1 milion de clienti pe partea de asigurari de sanatate si sa fi vandut polite dedicate de cel putin 500 de milioane de euro la nivel de grup. Chiar daca teoretic suna ca un sistem modern care ar putea functiona, in realitate piata asigurarilor de sanatate din Romania aduce anual sub 80 de milioane de euro.

Contributiile sociale la fondul social de sanatate raman in continuare obligatorii, insa va fi la alegerea fiecaruia ce casa de sanatate ii administreaza banii. Mai mult, asa cum se intampla si in cazul pensiilor facultative, banii vor fi redirectionati in mod automat catre o casa de asigurari privata daca cetatenii nu vor opta la timp pentru una dintre aceste companii.

Va exista, in schimbul sumelor platite, un pachet de baza, mai exact, o lista cu servicii pe care statul se obliga sa le asigure cetatenilor care vor incheia astfel de asigurari.

Pachetul de servicii de baza cuprinde serviciile medicale, serviciile de ingrijire a sanatatii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii si care se suporta din fond in conditiile stabilite prin legislatia specifica contractului-cadru. Acest pachet va cuprinde insa numai anumite servicii, astfel ca romanii ar putea plati o asigurare suplimentara de 50 de euro pentru a beneficia de mai multe servicii medicale.

Fondul public de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare fondul, este un fond unic special care se constituie si se utilizeaza potrivit prezentei legi si este administrat si gestionat de CNAS.

Cotele de contributii pentru asigurarile sociale de sanatate se stabilesc dupa cum urmeaza: 5,2% pentru cota datorata de angajator si 5,5% pentru angajati, precum si pentru celelalte categorii de persoane care au obligatia platii contributiei direct sau cu plata din alte surse;

Din sumele colectate in contul fondului o cota de 1% se constituie in fondul de rezerva, o cota de 1% pentru administrarea, functionarea si cheltuieli de capital ale Casei Nationale a Asigurarilor Sociale de Sanatate si o cota de 5% se utilizeaza ca fond de echilibrare a riscurilor intre asiguratorii de sanatate.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Reforma sanatatiiasigurari de sanatate privateCNASfirme private asigurare sanatate

Data aparitiei: 24 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noua lege a sanatatii: Ne asteapta firmele private de asigurare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]