Incepand cu data de 1 ianuarie 2012 va intra in vigoare noua Lege a Sanatatii. Actul va conduce la o reforma substantiala a sistemului de sanatate prin trecerea celei mai mari parti a contributiilor catre firme private de asigurare. Companiile de asigurare urmeaza astfel sa semneze contracte cu furnizorii de servicii medicale (spitale si medici de familie) si, de asemenea, cu contribuabilii.
Multe dintre aspectele acestei noi legi nu sunt insa lamurite. Se estimeaza ca doar 6 dintre cei 10 potentiali asiguratori vor putea sa ofere astfel de servicii, mai ales ca una dintre conditiile impuse asiguratorilor: cel putin 1 milion de clienti pe partea de asigurari de sanatate si sa fi vandut polite dedicate de cel putin 500 de milioane de euro la nivel de grup. Chiar daca teoretic suna ca un sistem modern care ar putea functiona, in realitate piata asigurarilor de sanatate din Romania aduce anual sub 80 de milioane de euro.
Contributiile sociale la fondul social de sanatate raman in continuare obligatorii, insa va fi la alegerea fiecaruia ce casa de sanatate ii administreaza banii. Mai mult, asa cum se intampla si in cazul pensiilor facultative, banii vor fi redirectionati in mod automat catre o casa de asigurari privata daca cetatenii nu vor opta la timp pentru una dintre aceste companii.
Va exista, in schimbul sumelor platite, un pachet de baza, mai exact, o lista cu servicii pe care statul se obliga sa le asigure cetatenilor care vor incheia astfel de asigurari.
Pachetul de servicii de baza cuprinde serviciile medicale, serviciile de ingrijire a sanatatii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii si care se suporta din fond in conditiile stabilite prin legislatia specifica contractului-cadru. Acest pachet va cuprinde insa numai anumite servicii, astfel ca romanii ar putea plati o asigurare suplimentara de 50 de euro pentru a beneficia de mai multe servicii medicale.
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Fondul public de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare fondul, este un fond unic special care se constituie si se utilizeaza potrivit prezentei legi si este administrat si gestionat de CNAS.
Cotele de contributii pentru asigurarile sociale de sanatate se stabilesc dupa cum urmeaza: 5,2% pentru cota datorata de angajator si 5,5% pentru angajati, precum si pentru celelalte categorii de persoane care au obligatia platii contributiei direct sau cu plata din alte surse;
Din sumele colectate in contul fondului o cota de 1% se constituie in fondul de rezerva, o cota de 1% pentru administrarea, functionarea si cheltuieli de capital ale Casei Nationale a Asigurarilor Sociale de Sanatate si o cota de 5% se utilizeaza ca fond de echilibrare a riscurilor intre asiguratorii de sanatate.