Contributia de asigurari de sanatate: cat trebuie sa plateasca persoanele fara venit

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 Octombrie 2016
11 Octombrie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
contributie asigurare sanatatepersoane fara venitanafanaf contributie sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) atrage atentia asupra persoanelor fara venit, reamintidu-le acestora ca datoreaza contributia de asigurari de sanatate, potrivit unui comunicat de presa al Agentiei.

Astfel, persoanele care nu obtin venituri trebuie sa respecte prevederile art.155 fin Codul Fiscal, care mentioneaza ca: "Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 din Codul Fiscal (salarii, pensii, chirii, indemnizatii etc.) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate astfel: lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului de baza minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia, sau la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul de baza minim brut pe tara", arata comunicatul de presa remis de ANAF.


Persoanele fizice, care obtin venituri din investitii sau din alte surse, sub salariul minim pe economie si care nu fac parte din persoanele exceptate de la plata contributiei vor plati asigurari de sanatate in aceleasi conditii mentionate mai sus, cu aplicarea cotei individuale (5,5%) la salariul minim brut pe economie.


In comunicatul de la ANAF se mai arata ca: "Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se face fie lunar, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei, fie la data depunerii declaratiei, in functie de optiunea exercitata de persoana fizica".


Valoarea salariului minim nu poate fi aflata mai devreme de sfarsitul lunii noiembrie


Ministrul Muncii, Dragos Pislaru a afirmat in urma cu cateva saptamani ca valoarea salariului minim nu poate fi aflata mai devreme de sfarsitul lunii noiembrie.

Toate datele necesare vor fi stranse pana la jumatatea lui octombrie, iar in acest fel va exista un punct de plecare pe care toti partenerii sa il poata analiza.

Mai multe detalii despre salariul minim pe economie poti citi aici.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]