Modalitate de reducere a timpului de lucru si a salariului. Cum procedam?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
14 Mai 2020
14 Mai 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
timp de muncareducere program de lucruore pe saptamana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ca urmare a scaderii activitatii, firma intentioneaza sa reduca timpul de munca al angajatilor cu 16 ore pe luna (2 zile lucratoare). In actyl aditional de modificare a CIM este corect sa apara modificarea de la 40 de ore pe saptamana, la 36 de ore pe saptamana? In acest caz, CIM se modifica din norma intreaga in timp partial? In Revisal apar la norma intreaga doar variantele 8/40 si 6/30.
 
Raspunsul specialistului:
Intr-adevar, diminuarea timpului de munca cu 16 ore pe luna modifica norma intreaga in norma cu timp partial.
 
Angajatorul are insa o alta modalitate de diminuare a timpului de munca si implicit a salariului, modalitate prin care nu transforma contractul individual de munca in contract cu timp partial.
 
Astfel, conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii, in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
 
Angajatorul emite decizia privind reducerea programului de lucru care va cuprinde si ziua din saptamana care se reduce precum si perioada totala in care, in fiecare saptamana se reduce ziua respectiva.
 
De exemplu: incepand cu data de 15 mai pe o perioada de 30 de zile lucratoare (30 iunie 2020) programul de lucru se reduce de la 5 la 4 zile pe saptamana. Programul de lucru va fi Luni - joi de la 9,00 - 17,00.
 
Astfel, ziua redusa din saptamana se stabileste anticipat mentionandu-se in decizie.
 
Reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana se dispune de angajator fara a fi necesar acordul salariatului. Prin urmare, decizia emisa unilateral se aduce la cunostinta salariatului.
 
Textul art. 52 alin. (3) are in vedere exclusiv reducerea activitatii (nu si intreruperea acesteia), stabilindu-se clar motivele ce determina aceste reduceri (economice, tehnologice, structurale sau similare), motive ce isi produc efectele pe o perioada de cel putin 30 de zile lucratoare.
In aceste ipoteze posibilitatea angajatorului de a reduce programul de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana, trebuie aplicata intocmai, legea nepermitand un mod alternativ sau similar de reducere a programului de lucru (spre exemplu, reducerea programului normal de 5 zile pe saptamana, la 7 ore pe zi, sau cumularea zilelor suspendate intr-o singura saptamana).
 
In practica, angajatorul procedeaza la consultarea sindicatului reprezentativ sau a reprezentantilor salariatilor cu privire la intentia sa de a reduce programul de lucru (inainteaza acestora o informare scrisa, solicitandu-le punctul de vedere sau ii convoaca la o sedinta in acest scop); in absenta sindicatului reprezentativ si a reprezentantilor salariatilor angajatorul poate realiza o informare scrisa adresata tuturor salariatilor, solicitandu-le acestora sa isi exprime punctul de vedere.
 
Dupa primirea opiniei partenerului de discutie, aceasta opinie fiind doar consultativa, angajatorul va raspunde acestuia si apoi poate proceda la aplicarea masurii. Nimic nu impiedica partile acestei consultari ca, in masura in care ajung la un punct de vedere comun, sa incheie un acord referitor la modalitatea de aplicare a masurii reducerii programului de lucru.
 
Reducerea programulului de lucru, de la 5 la 4 zile pe saptamana se transmite in Revisal, temeiul legal este art. 52 alin. (3) din Codul muncii.
Hotarare a Guvernului nr. 905/2017 privind registrul de evidenta a salariatilor (Revisal), publicata in Monitorul Oficial nr. 1.005 din 19 decembrie 2017, prevede termenele in care trebuie inregistrata modificarea anumitor elemente contractuale.
 
Astfel, atat suspendarea cat si incetarea suspendarii se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii / datei incetarii suspendarii.
Angajatorul, saptamanal va opera suspendare si incetarea suspendarii contractelor de munca. Prin eliminarea unei zile din programul saptamanal de lucru se va diminua si venitul salariat implicit. Pentru ziua eliminata nu se platesc drepturi salariale deoarece nu se presteaza activitate.
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]