legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Declararea veniturilor de catre angajatori. Reglementari cheie despre Declaratia 112

Ioana Pavel
Ioana Pavel
02 Aprilie 2025
02 Aprilie 2025
Ioana Pavel
Ioana Pavel
declaratia 112obligatii depunere declaratia 112reglementari declaratia 112
Declararea veniturilor de catre angajatori. Reglementari cheie despre Declaratia 112
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Le precizam angajatorilor si tuturor celor implicati in domeniul salarizarii ca, alaturi de Codul fiscal, gasim reglementari privind declararea veniturilor in urmatoarele acte normative:

– Ordinul comun nr. 299/455/435/729/2025 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate“;

– Formularul 100 – este reglementat prin Ordinul nr. 587/2016 pentru aprobarea mode lului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa;

– Declaratia unica – Ordinul nr. 7.015/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice“.


...mai multe despre OBLIGATIILE privind veniturile neimpozabile - ce NU se declara in Declaratia 112 puteti citi AICI.

Cine are obligatia depunerii formularului 112?

Declaratia se completeaza de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si de catre alti platitori:

– angajatori;
– platitorii veniturilor administratorilor;
– platitorii veniturilor directorilor;
– platitorii veniturilor cenzorilor;
– platitorii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
– platitorii veniturilor din contracte de activitate sportiva;
– platitorii veniturilor din arendarea bunurilor agricole;
– organizatiile fara scop patrimonial in calitate de platitori ai veniturilor din contracte de mandat;
– asociatiile de proprietari in calitate de platitori ai veniturilor din contracte de mandat;
– platitorii veniturilor din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva;
– platitorii veniturilor zilierilor;
– platitorii internilor din cadrul contractelor de internship.

Termenul de depunere a Declaratiei 112

De regula, declaratia se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile din salarii.
Prin exceptie, anumite categorii de angajatori pot depune declaratie trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, daca nu au optat pentru depunerea lunara a declaratiei.

In aceasta categorie se includ:

– asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
– persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 sala riati exclusiv;
– persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
– persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.


Ori de cate ori, in cursul trimestrului, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sau le inceteaza calitatea de asigurat, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor, in calitate de angajatori ori de persoane asimilate angajatorului, depun decla ratia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit concediul medical sau ince tarea calitatii de asigurat. In acest caz, declaratia/declaratiile afe renta/afe rente perioadei ramase din trimestru se depune/se depun pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, urmand ca dupa incheierea trimestrului sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia.

Creantele fiscale administrate de organul fiscal central pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementeaza, termenul de declarare se implineste la 25 decembrie se declara pana la data de 21 decembrie. In situatia in care data de 21 decembrie este zi nelucratoare, creantele fiscale se declara pana in ultima zi lucratoare anterioara datei de 21 decembrie.

Completarea Declaratiei 112 in cazul persoanelor aflate in anumite concedii

Persoanele aflate in concediu fara plata, concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, concediul pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani sau aflate in perioada concediului de acomodare nu datoreaza contributie de asi gurari sociale de sanatate, in conditiile legii. Aceste persoane vor fi raportate de angajator prin declaratia D112 astfel:

– in luna de raportare in care persoanele mai sus mentionate isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, este necesara completarea de catre angajator in caseta „data intrarii in categoria de asigurat“ a datei la care aceste persoane au inceput activitatea la acest angajator. Totodata, in caseta „data iesirii din categoria de asigurat“ este necesara completarea datei ultimei zile de activitate la acest angajator, inainte de intrarea asiguratului in concediu fara plata sau in concediu pentru crestere copil;


– la revenirea persoanelor salariate din concediul fara plata sau din concediul pentru crestere copil, in luna revenirii din concediu, este necesara completarea de catre angajator in caseta „data intrarii in categoria de asigurat“ a datei la care aceasta persoana si-a reluat activitatea, iar caseta „data iesirii din categoria de asigurat“ nu se va completa de catre angajator decat in luna de raportare in care salariatul isi inceteaza activitatea la angajator.


...Va vine din ce in ce mai greu sa va descurcati cu volumul imens de obligatii impuse de legislatia muncii? Nu sunteti deloc sigur daca interpretati si coroborati corect prevederile sutelor de acte normative care guverneaza relatia angajator-salariat?

Apelati chiar acum la serviciile oferite de www.CodulMunciiComentat.ro!
Platforma va pune la dispozitie solutiile cautate! Fara timp pierdut, fara stres si cu profesionalism 100%, DETALII AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]