- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro;
Pct. 111 din Normele metodologice date in aplicarea art. 57 din Codul fiscal stabileste ca, transformarea contributiilor retinute pentru fondurile de pensii facultative din lei in euro, pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
Platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro reprezentand contributiile retinute pentru fondurile de pensii facultative si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege.
Totodata, pct. 116 din aceleasi norme metodologice stabileste ca se admit la deducere contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat suma acestora sa nu depaseasca echivalentul in lei a 400 euro pentru fiecare participant la nivelul anului.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Plafonul deductibil este de 400 de euro la nivelul anului nu este conditionat de momentul in care salariatul adereaza la fondul de pensii facultative. La sfarsitul fiecarei luni societatea va transforma contributia retinuta din lei in euro, cumuleaza sumele in euro reprezentand contributiile retinute si verifica incadrarea in plafonul de 400 de euro/an. Contributiile se deduc pana la atingerea acestui plafon.