legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Atentie: Asigurarea voluntara de sanatate constituie avantaj in natura si trebuie impozitata?

asigurare voluntara de sanatatecontributii asigurare de sanatateimpozit asigurare sanatate


Exista numeroase firme care platesc pentru angajatii lor asigurari de sanatate. Din punct de vedere fiscal, acestea sunt deductibile. Cu toate acestea, se ridica intrebarea referitoare la adaugarea la salariu a contravalorii acestei asigurari, ca avantaj salarial si cu posibiliatea de a fi impozitata.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili daca contravaloarea acestei asigurari trebuie adaugata la salariu ca avantaj salarial si impozitata:

In ceea ce priveste asigurarea voluntara de sanatate, potrivit pct-ului 70 lit. h) din Normele metodologice in aplicarea art. 55 din Codul fiscal, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi:
h) contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate, pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie;

Intrucat primele de asigurare voluntara de sanatate, constituie un sistem facultativ, si nu obligatoriu pentru a se incadra in exceptia prevazuta la pct-ul 70 lit. h) din Norme, valoarea acestor asigurari reprezinta un avantaj de natura salariala urmand a fi impozitat corespunzator.

In baza pct. 70 alin. (2) din Normele metodologice in aplicarea art. 55 din Codul fiscal tratamentul fiscal al avantajului reprezentand contravaloarea primelor de asigurare este urmatorul:
- pentru beneficiarii care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare;
In consecinta, contravaloarea primelor de asigurare de viata suportate de angajator va fi impozitata prin cumularea cu veniturile salariale ale beneficiarului din luna in care au fost platite primele de asigurare.

Din punct de vedere al contributiilor sociale, conform art. 296^15 lit. p) pct. 5 din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 125/2011, incepand cu 1 ianuarie 2012 nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296^4, urmatoarele: […]
p) urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta: [...]
5. contributiile platite la fondurile de pensii ocupationale, contributiile platite la fondurile de pensii facultative, primele aferente asigurarilor profesionale si asigurarilor voluntare de sanatate, suportate de angajator pentru salariatii proprii, in limitele de deductibilitate prevazute de lege, dupa caz.

Asadar, primele de asigurare voluntara de sanatate  acordate salariatilor nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale in limita echivalentului a 250 de euro intr-un an fiscal.de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asigurare voluntara de sanatatecontributii asigurare de sanatateimpozit asigurare sanatate

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 09 Iunie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Atentie: Asigurarea voluntara de sanatate constituie avantaj in natura si trebuie impozitata? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]