legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Atentie: Asigurarea voluntara de sanatate constituie avantaj in natura si trebuie impozitata?

09 Iunie 2014
09 Iunie 2014
asigurare voluntara de sanatatecontributii asigurare de sanatateimpozit asigurare sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Exista numeroase firme care platesc pentru angajatii lor asigurari de sanatate. Din punct de vedere fiscal, acestea sunt deductibile. Cu toate acestea, se ridica intrebarea referitoare la adaugarea la salariu a contravalorii acestei asigurari, ca avantaj salarial si cu posibiliatea de a fi impozitata.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili daca contravaloarea acestei asigurari trebuie adaugata la salariu ca avantaj salarial si impozitata:

In ceea ce priveste asigurarea voluntara de sanatate, potrivit pct-ului 70 lit. h) din Normele metodologice in aplicarea art. 55 din Codul fiscal, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi:
h) contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate, pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie;

Intrucat primele de asigurare voluntara de sanatate, constituie un sistem facultativ, si nu obligatoriu pentru a se incadra in exceptia prevazuta la pct-ul 70 lit. h) din Norme, valoarea acestor asigurari reprezinta un avantaj de natura salariala urmand a fi impozitat corespunzator.

In baza pct. 70 alin. (2) din Normele metodologice in aplicarea art. 55 din Codul fiscal tratamentul fiscal al avantajului reprezentand contravaloarea primelor de asigurare este urmatorul:
- pentru beneficiarii care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare;
In consecinta, contravaloarea primelor de asigurare de viata suportate de angajator va fi impozitata prin cumularea cu veniturile salariale ale beneficiarului din luna in care au fost platite primele de asigurare.

Din punct de vedere al contributiilor sociale, conform art. 296^15 lit. p) pct. 5 din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 125/2011, incepand cu 1 ianuarie 2012 nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296^4, urmatoarele: […]
p) urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta: [...]
5. contributiile platite la fondurile de pensii ocupationale, contributiile platite la fondurile de pensii facultative, primele aferente asigurarilor profesionale si asigurarilor voluntare de sanatate, suportate de angajator pentru salariatii proprii, in limitele de deductibilitate prevazute de lege, dupa caz.

Asadar, primele de asigurare voluntara de sanatate  acordate salariatilor nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale in limita echivalentului a 250 de euro intr-un an fiscal.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]