De asemenea, mentionam ca deducerea nu se acorda pentru asigurarile de viata ci numai pentru asigurarile voluntare de sanatate.
"Conform noilor reglementari legislative, intelegem ca incepand cu 01.02.2017, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, achitate de salariat, vor fi scazute din venitul impozabil pentru calculul impozitului venit din salarii. Acestea, impreuna cu valoarea primelor de asigurare voluntara de sanatate, suportate de salariati, trebuie sa se incadreze in limita unui plafon de 400 eur/pers. Cum procedam in cazul abonamentelor medicale pentru copii, daca acestea pot fi deduse.
De asemenea, avem rugamintea sa ne specificati daca deducerea se acorda si in cazul asigurarilor de viata care contin si o componenta de sanatate", intrebari extrase din PortalCodulMuncii.ro.
In acest context, potrivit art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
(...)
(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
Astfel, conform pct. (iv) (modificat prin OUG 3/2017) din veniturile salariale realizate la locul unde se afla functia de baza se deduc la calculul impozitului pe venit alaturi de primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
IMPORTANT! Legea 95/2006 nu face referire la abonamentele medicale suportate de salariati pentru rudele acestora, astfel incat apreciem ca este vorba doar de serviciile medicale sub forma de abonament furnizate salariatului.
Sursa: PortalCodulMuncii