Cum va arata noul sistem de plata a pensiei private

12 Septembrie 2013
12 Septembrie 2013
Resurse Umaneplata pensiei privateministerul munciicontributiiproiect
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


A fost publicat de catre Ministerul Muncii proiectul Legii privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiei private. Prin acest nou proiect se doreste indeplinirea obiectivului din cadrul reformei sistemului de pensii in sensul completarii componentei private, prin crearea cadrului legal de plata a pensiei cuvenite participantilor si beneficiarilor dupa realizarea perioadei de acumulare.

Sunt astfel stabilite mai multe reguli privind sistemul de plata a pensiilor private, fiind introduse si  principii prudentiale si cerinte minime de functionare a furnizorului de pensii private.

Iata cateva dintre cele mai importante propuneri:


    Fondul de furnizare a pensiilor private va fi administrat de furnizorul de pensii private care detine autorizatie de administrare a fondului, eliberata de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Fondul de furnizare a pensiilor private se constituie prin contract de societate, la initiativa exclusiva a furnizorului.

    Regulile prudentiale pe care furnizorii de pensii private trebuie sa le respecte se refera, fara a se limita la: stabilirea directiilor principale de activitate si de dezvoltare ale furnizorului de pensii private, stabilirea politicilor contabile si a sistemului de control financiar, precum si aprobarea planificarii financiare, stabilirea unor proceduri administrative si contabile corespunzatoare, de control si siguranta pentru procesarea electronica a datelor, dar si mecanisme adecvate de control intern, stabilirea de proceduri adecvate care sa asigure separarea activelor si pasivelor.

    Cu 12 luni inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare, in conditiile legii, administratorul unui fond de pensii administrat privat si/sau a unui fond de pensii facultative, este obligat sa ii notifice participantului, in scris, valoarea contributiilor brute platite, valoarea activului personal net, precum si posibilitatea de a opta pentru oricare fond de furnizare a pensiilor private. De la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii administrate privat si/sau al unui fond de pensii facultative alege furnizorul pensiei private.
     
    Furnizorul de pensii private stabileste cuantumul pensiei private, prin calcul actuarial, pe baza activului personal net, aflat in contul participantului. Pensia privata poate fi pensie viagera sau pensie limitata, precum si alte tipuri de pensii reglementate prin normele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Proiectul integral poate fi consultat aici.

Sursa: Hotnews.ro



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]