Pentru a veni in sprijinul lor si a incuraja forta de munca pe o piata deja destabilizata ca urmare a migrarii, dar si din pricina lipsei specialistilor, autoritatile romane - Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) - anunta implementarea a 4 proiecte revolutionare.
Datorita acestora, tinerii NEET vor avea ocazia de a-si construi o cariera, intrand pe piata muncii din Romania. Proiectele sunt cuprinse in cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020 si au in plan incadrarea a 19.664 tineri NEETs. Toate aceste proiecte se implementeaza pana la sfarsitul anului 2021, asigurand necesarul de resurse pentru masurile active destinate stimularii ocuparii fortei de munca.
"Actimob 1 - activare si mobilitate pentru tineri NEETs" este primul proiect si are ca scop stimularea ocuparii a 1.200 tineri NEETs someri inregistrati la Serviciul Public de Ocupare (SPO) cu rezidenta in regiunile Centru, Sud-Est si Sud Muntenia prin acordarea primei de activare.
Urmeaza "Actimob 2 RMPD Alternativ, Activare si Mobilitate tineri NEETs", care totalizeaza 49 milioane de euro. Proiectul isi propune asistarea de specialitate, in vederea integrarii pe piata muncii, a 17.449 de tineri pana in 25 de ani care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu sunt cuprinsi intr-un program de formare.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
ANOFM anunta implementarea unor proiecte care sprijina angajatorii
Totodata, ANOFM implementeaza doua proiecte care subventioneaza angajatorii, ce desfasoara programe de ucenicie si stagii de practica pentru tinerii NEETs, in valoare totala de aproape 10 milioane de euro. Prin cele doua proiecte - scheme nationale "UNIT 2 RMD- Ucenicie si stagii pentru tinerii NEETs din regiunea mai dezvoltata" si "UNIT 2 RMPD- Ucenicie si stagii pentru tinerii NEETs din regiunea mai putin dezvoltata" angajatorii vor primi sprijin financiar pentru 1.015 persoane angajate prin programe de ucenicie si/ sau stagiatura.
Obiectivul general al proiectului, care are o durata de implementare de 48 de luni este cresterea numarului de tineri inactivi NEETs inregistrati la Serviciul Public de Ocupare (SPO) in vederea furnizarii de masuri integrate de sprijin si vizeaza identificarea a cel putin 200.000 tineri NEETs inactivi cu varsta intre 16-24 neinregistrati la SPO, cu accent pe aceia cu nivel scazut de competente si care au dificultati in a se integra social, din care cel putin 160.000 tineri NEET vor fi integistrati la SPO. Tinerii inregistrati vor beneficia de informare si consiliere profesionala, inclusiv de profilare, dupa aceasta etapa fiind indrumati catre masura activa de care au nevoie, sau catre alte servicii (Programul National Sansa a doua - Ministerul Educatiei Nationale, servicii de asistenta sociala). Bugetul proiectului este de 47.474.754,5 euro.
...mai multe poti citi pe ANOFM >>>