In cazul in care o persoana este angajata la o firma cu domeniul de activitate in constructii, avand in vedere ca este scutita de plata Asigurari Sociale de Sanatate (CASS), poate beneficia de indemnizatie pentru crestere copil? Care sunt criteriile pentru a beneficia de indemnizatie pentru crestere copil si cum se calculeaza acesta indemnizatie?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Astfel, dreptul la concediul pentru cresterea copilului este conditionat de realizarea de venituri impozabile cum ar fi venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura timp de 12 luni in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu de contributiile sociale platite.
Drept urmare, persoana in cauza va beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului daca in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura chiar daca nu a platit contributii sociale.

Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR

Ghid Practic Somajul Tehnic 2021 - varianta RsOnline

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta (1250 lei intrucat valaorea indicatorului social de referinta este de 500 lei), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>