Ministerul Muncii a publicat recent proiectul de ordin privind aprobarea ghidului metodologic pentru standardizarea planului de actiune privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in cadrul entitatilor publice sau private. Puteti descarca GHIDUL la finalul acestui material.
Proiectul prevede astfel si un GHID metodologic pentru standardizarea planului de actiune privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbate in cadrul entitatilor publice sau private.
MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
O R D I N
Nr. …… din …………… 2021
privind aprobarea ghidului metodologic pentru standardizarea planului de actiune privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in cadrul entitatilor publice sau private.
Avand in vedere:
- Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- prevederile art. 3, art. 4 si art.5 alin. (3) din Hotararea Nr. 177 /2016 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati;
- Referatul de aprobare Nr. 569/GD/DSPPMES/17.02.2021, elaborat de catre Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati,
In temeiul art. 15 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 81/2020 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare
emite urmatorul:
O R D I N
Art. 1 - Incepand cu data prezentului ordin, se aproba ghidul metodologic pentru standardizarea planului de actiune privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in cadrul entitatilor publice sau private.
Art. 2 – Ghidul metodologic pentru standardizarea planului de actiune privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in cadrul entitatilor publice sau private este parte integranta din prezentul ordin.
Art. 3 – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministru,
Raluca TURCAN
Scopul prezentului ghid metodologic este de a furniza entitatilor publice sau private, informatii, instrumente de lucru si proceduri pentru implementarea Planului de actiune privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, conform Art. 23^2 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In functie de particularitatile entitatilor publice sau private si de nevoile angajatilor, acestea isi adapteaza activitatile, procedurile si instrumentele de lucru, in scopul acoperirii acestor nevoi si imbunatatirii calitatii conditiilor climatului de lucru.
CADRUL LEGAL NATIONAL
Legea 202/2002, republicata, privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, reprezinta actul normativ care defineste egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati “ ( ….) luarea in considerare a capacitatilor, nevoilor si aspiratiilor diferite ale persoanelor de sex masculin, si respectiv feminin si tratamentul egal al acestora si are in vedere eliminarea tuturor formelor de discriminare pe criteriul de sex ” (Art. 1 alin. 2).
Potrivit actului normativ enuntat mai sus, prin egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, in relatiile de munca, se intelege accesul nediscriminatoriu la:
• alegerea ori exercitarea libera a unei profesii sau activitati;
• angajare in toate posturile sau locurile de munca vacante si la toate nivelurile ierarhiei profesionale;
• venituri egale pentru munca de valoare egala;
• informare si consiliere profesionala, programe de calificare, perfectionare, specializare si recalificare profesionala;
• promovare la orice nivel ierarhic si profesional;
• conditii de munca ce respecta normele de sanatate si securitate in munca, conform prevederilor legislatiei in vigoare;
• altele decat cele de natura salariala, la sistemele publice si private de securitate sociala;
• prestatii si servicii sociale, acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<