Ce cheltuieli sunt deductibile la testarea COVID-19 pentru angajati? Ce taxe calculeaza angajatorul si cum se inregistreaza testarile COVID la initiative angajatorului conform OUG 181/2020?
Raspunsul specialistului:
La salariat, din punct de vedere al impozitului pe venitul din salariu, potrivit art. 76 alin. (4) lit. v) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost completat prin OUG nr. 181/2020, “Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: (…) v) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii.”
Din punct de vedere al CAS, potrivit art. 142 lit. v) din legea sus-mentionata, “Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: (…) v) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii.”
Din punct de vedere al CASS, potrivit art. 157 alin. (2) din acelasi act normativ, “Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142.”
Din punct de vedere al CAM, potrivit art. 220^2 alin. (1) din legea sus-mentionata, “Contributia asiguratorie pentru munca se datoreaza pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, definite la art. 76 alin. (1) - (3), dupa caz, acordate de catre contribuabilii prevazuti la art. 2201 lit. a), respectiv realizate de catre persoanele fizice prevazute la art. 2201 lit. b).”, coroborat cu art. 220^4 alin. (2) “Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca sumele prevazute la art. 142.”
Astfel, cheltuieli suportate de angajator cu testarea pentru diagnosticarea infectiei Covid-19 reprezinta pentru salariati venituri salariale neimpozabile din perspectiva impozitului pe venit din salariu si contributiilor sociale aferente.
La angajator, din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 25 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).” si pct. 14 din Normele metodologice de aplicare, “In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV Impozitul pe venit din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<