Majorare salariala pentru personalul din unitatile sanitare, daca acestia nu beneficiaza de zilele libere stabilite de OUG nr. 110/2021

Ordinul nr. 83/2022oug 1102021zile libere parinti copii
Majorare salariala pentru personalul din unitatile sanitare, daca acestia nu beneficiaza de zilele libere stabilite de OUG nr. 110/2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru parintii care activeaza in sistemul medical, in contextul in care acestia vor beneficia de o majorare salariala, daca nu pot beneficia de zile libere pentru a avea grija de copii, avand in vederea situatia cauzata de raspandirea virusului Covid-19.
 
Va reamintim ca art. 7, alin. (4) din OUG nr. 110/2021 prevede ca:
 
(4) In situatia in care angajatorul nu aproba cererea de acordare a zilelor libere, parintele are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada prevazuta la art. 1 alin. (2), cu conditia respectarii de catre celalalt parinte a prevederilor art. 1 alin. (3) lit. b) si c).
 
Asadar, Ordinul nr. 83/2022 reglementeaza aceste aspecte si a fost deja publicat in Monitorul Oficial nr. 50/17.I.2022.
 
Ordinul nr. 83/2022 al ministrului sanatatii pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile de acordare a majorarii prevazute la art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 .
 
Art. 1. — Se aproba Normele metodologice privind conditiile de acordare a majorarii prevazute la art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, conform anexei care face parte integranta din prezentul ordin. 
 
Art. 2. — Unitatile sanitare vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. 
 
Art. 3. — Prevederile prezentului ordin se aplica pe perioada starii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2021—2022, conform prevederilor art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.
 
ANEXA — NORME METODOLOGICE privind conditiile de acordare a majorarii prevazute la art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
 
Art. 1. — (1) In situatia prevazuta la art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, personalul din cadrul unitatilor sanitare beneficiaza de majorarea acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, atunci cand angajatorul nu a aprobat cererea de acordare a zilelor libere. 
(2) Personalul din unitatile sanitare beneficiaza de o singura majorare, indiferent de numarul copiilor inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara. (...)
 
Art. 4. — Pentru verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2021, conducatorul unitatii sanitare din care face parte personalul indreptatit poate dispune structurii de resurse umane efectuarea de verificari, solicitand, raportat la persoanele pentru care a fost alocata majorarea, listele nominale cu copiii, respectiv cu persoanele evidentiate pe unitati de educatie timpurie anteprescolara, de invatamant sau servicii de zi institutiilor publice in a caror coordonare sau subordine se afla unitatile de invatamant sau serviciile de zi.
 
Art. 5. — Modelele cererilor si declaratiilor pe propria raspundere prevazute la art. 5 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 au fost aprobate prin Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 920/2021 pentru aprobarea modelelor cererii si declaratiei pe propria raspundere prevazute la art. 5 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, conform prevederilor legale in vigoare.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ordinul nr. 83/2022oug 1102021zile libere parinti copii

Data aparitiei: 18 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Majorare salariala pentru personalul din unitatile sanitare, daca acestia nu beneficiaza de zilele libere stabilite de OUG nr. 110/2021 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]