Proiectul propune, la data intrarii in vigoare a Codului social, abrogarea unei serii de acte normative: Legea nr. 54/2003 – Legea sindicatelor, Legea nr. 168/199 – Legea privind solutionarea conflictelor de munca, Legea nr. 356/2001 – Legea patronatelor, Legea nr. 130/1996 – Legea privind contractului colectiv de munca, Legea nr. 109/1997 – Legea Consiliului Economic si Social si H.G. nr. 369/2009 privind comisiile de dialog social.
Negocierile colective de munca
Contractele colective de munca se negociaza separat pentru sectorul bugetar si cel privat astfel:
a) contractele colective de munca in sectorul privat se incheie la nivel de unitati, la nivelul grupurilor de unitati, la nivelul ramurilor si domeniilor de activitate si la nivel national.
b) contractele colective de munca in sectorul bugetar se incheie la nivel de unitati, la nivelul grupurilor de unitati si la nivelul ramurilor de activitate.
c) contractele colective la nivel de unitate pot prevedea clauze specifice pentru subunitati sau compartimente.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Cu privire la negocierile colective de munca, proiectul de Cod social cuprinde dispozitii privind negocierea contractului colectiv de munca, care, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati.
De asemenea, proiectul mai reglementeaza si incheierea contractelor colective de munca, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului colectiv de munca, modalitatile de solutionare a conflictelor de munca, concilierea, medierea si arbitrajul acestora, un capitol fiind special alocat grevei.
Fac parte din contractele colective de munca si conventiile dintre partile semnatare ale acestora, prin care se solutioneaza conflictele colective de munca, precum si hotararile arbitrale in aceasta materie incepand cu data pronuntarii acestora.
Hotararile arbitrale se transmit depozitarului contractului colectiv de munca pentru inregistrare
In cazul in care angajatorul sau organizatia de angajatori nu initiaza negocierea aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
Sindicate:
Pentru constituirea unui sindicat este necesar un numar de cel putin 15 angajati din aceeasi unitate, domeniu de activitate definit prin apartenenta la aceeasi diviziune, grupa sau clasa conform codului CAEN sau ramura.
Pentru constituirea unui sindicat profesional este necesar un numar de cel putin 15 angajati care exercita aceeasi profesiune, chiar daca isi desfasoara activitatea la angajatori diferiti.
O persoana poate face parte in acelasi timp numai dintr-o singura organizatie sindicala la acelasi angajator.
Pot fi alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale persoane care au capacitate de exercitiu deplina si nu executa pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesiune de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii.
Membrilor organelor de conducere alese ale organizatiilor sindicale li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare in exercitarea functiilor lor. De asemenea, proiectul prevede ca sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale, pentru motive care privesc activitatea sindicala. Perioada in care persoana aleasa in organul de conducere este salarizata de organizatia sindicala constituie vechime in munca. Membrii alesi in organele executive de conducere ale sindicatului, care lucreaza nemijlocit in unitate in calitate de angajati au dreptul la reducerea programului lunar cu un numar de zile pentru activitati sindicale.
Privind patrimoniul sindicatului, proiectul dispune ca bunurile mobile si imobile din patrimoniul organizatiilor sindicale pot fi folosite numai potrivit intereselor membrilor de sindicat, fara a putea fi impartite intre acestia. Organizatia sindicala poate dobandi, in conditiile prevazute de lege, cu titlu gratuit sau oneros, orice fel de bunuri mobile si imobile necesare realizarii scopului pentru care este infiintata.
Angajatorul are obligatia de a invita delegatii alesi ai sindicatului reprezentativ sa participe in consiliul de administratie sau alt organ asimilat acestuia la discutarea problemelor de interes profesional, economic, social.
Patronate
Conform proiectului de Cod Social, pot constitui un patronat cel putin 15 angajatori pe baza apartenentei la aceeasi ramura sau domeniu de activitate economica sau pe criteriul teritorialitatii.
Doua sau mai multe patronate pot constitui federatii patronale. Doua sau mai multe federatii patronale pot constitui confederatii patronale.
Membrilor organelor de conducere alese ale patronatelor li se asigura protectia legii impotriva oricaror forme de discriminare, conditionare, constrangere sau limitare a exercitarii functiilor lor, sub sanctiunea pedepselor prevazute de lege.
De asemenea, organizatiile patronale reprezentative la nivel national pot adresa autoritatilor publice competente propuneri de legiferare in domeniile specifice de interes.
CITITI AICI INTREGUL PROIECT AL CODULUI DIALOGULUI SOCIAL