O societate are inclus in contractul colectiv de munca urmatorul articol: Salariatii cu contract individual de munca pentru perioada concediului de odihna au dreptul la o prima de vacanta de 75% din salariul de baza. Prima de vacanta se va acorda la data efectuarii fractiei concediului de odihna de 10 zile lucratoare.
Vom stabili astfel, in cazul in care un salariat nu lucreaza 12 luni din an, ci 7 luni (incetare CIM), daca acesta beneficiaza de prima de vacanta de 75% din salariul de baza (salariul de incadrare) sau daca se calculeaza prima de vacanta la timpul efectiv lucrat.
Solutia consultantului:
Art. 155 din Codul muncii stabileste ca, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Astfel, salariatul beneficiaza corespunzator contractului individual de munca, de drepturile salariale corespunzatoare inclusiv sporuri si indemnizatii.
Totodata, salariatului trebuie sa i se acorde, toate drepturile, nu numai pe cele salariale, dintre care mentionam:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Diurna legala in Romania si in strainatate
- concediu de odihna;
- concediu medical si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca,
- concediu medical si indemnizatie pentru maternitate;
- concediu medical si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav;
- concediu medical si indemnizatie de risc maternal.
De asemenea, in temeiul unor legi speciale sau contracte colective de munca salariatii cumularzi pot beneficia pentru ambele functii de toate drepturile si sporurile care se acorda salariatilor din a caror categorie fac parte, cum ar fi:
- cel de al treisprezecelea salariu;
- salariul de merit;
- prima de vacanta;
- ajutorul de inmormantare;
In speta, tinand cont ca potrivit prevederilor din Contractul colectiv de munca aplicabil prima de vacanta nu se acorda diferentiat apreciem ca salariatul beneficiaza de prima in cuantum de 75% din salariu de baza.