Vouchere de vacanta 2022. Angajatorul poate suporta contravaloarea impozitului datorat de salariati?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
27 Iulie 2022
27 Iulie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
vouchere de vacanta impozitimpozit salariati vouchere de vacantavouchere de vacanta 2022
Vouchere de vacanta 2022. Angajatorul poate suporta contravaloarea impozitului datorat de salariati?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare sub forma voucherelor de vacanta. Acestea sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern si se acorda in conditiile OUG nr. 8/2009 sin ale Codului fiscal.
 
Astfel, potrivit art. 1 alin.(1) din OUG nr.8/2009, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta.
 
"Societatea noastra urmeaza sa acorde vouchere de vacanta in valoare de 1000 lei. Dorim ca impozitul aferent voucherelor de vacanta sa fie suportat de catre angajator, astfel incat sa nu fie diminuat salariul net al angajatilor care primesc vouchere de vacanta. Care este metoda prin care putem compensa acest impozit si ce cost ar presupune pentru societate?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Pentru a acorda acest tip de drept suplimentar, in bugetul de venituri si cheltuieli aferent angajatorului trebuie sa existe sume expres prevazute cu aceasta destinatie (art.2^4 din OUG nr.8/2009).
 
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta de catre angajatorii din domeniul privat reprezinta contravaloarea a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel stabilit in conditiile legii.
 
Asadar, conform OUG nr. 8/2009 si HG 215/2009:
 
- nivelul maxim al sumei care poate fi acordata pe parcursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute – adica 6 * 2.550 lei potrivit HG 1071/2021;
- in perioada 2022-2026 voucherele de vacanta se emit exclusiv pe suport electronic;
- tichetele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator, in conditiile art. 3 din OUG nr.8/2009;
- angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai poate beneficia si de prima de vacanta in cursul anului fiscal;
- serviciile achizitionate cu tichete de vacanta se vor face in unitati turistice autorizate;

 
Greseli frecvente care apar atunci cand acordati angajatilor diurna, tichete de masa, vouchere de vacanta, abonamente la servicii medicale
 
Lucrarea "Beneficiile acordate salariatilor. Reglementari legale" explica impecabil cum trebuie interpretata legislatia specifica si va fereste de erori costisitoare, detalii AICI >>>
 
Prin urmare, voucherele de vacanta si acordarea acestora se stabilesc de catre angajator de comun acaord cu organizatiile sindicale sau reprezentatii salariatilor, dupa caz.
 
Insa, in ceea ce priveste tratamentul fiscal, precizam ca la aceasta data, voucherele de vacanta acordate potrivit OUG 8/2009 sunt supuse impozitului pe salarii fiind considerate avantaje impozabile potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal, nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 142 lit. r) (pentru contributia de asigurari sociale), art. 157 alin. (2) (pentru contributia de asigurari sociale de sanatate) si art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal (pentru contributia asiguratorie pentru munca).
 
Asadar, potrivit legislatiei fiscale, impozitul aferent acestei sume se suporta de catre salariat, in conditiile expres stabilite de catre legiuitor.
 
Venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate. Potrivit pct. 14 alin. (3) si (4) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal, avantajele acordate angajatilor se impoziteaza in luna in care au fost primite, valoarea voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, fiind valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.
 
Prin urmare, valoarea voucherelor de vacanta se cumuleaza in vederea impozitarii cu veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in luna in care sunt acestea sunt primite.
 
Ca atare, in situatia in care se doreste ca salariatii sa primeasca cei 400 de lei, fara sa fie diminuata aceasta suma de contravalaoarea impozitului aferent, apreciem ca angajatorul, in limita resurselor bugetare, poate stabili majorarea valorii voucherelor cu suma reprezentand impozitul aferent acestora, astfel incat suma primita de salariati sa ramana cea de 400 de lei. Insa, obligatia achitarii impozitului asupra acestei sume fiind stabilita in sarcina salariatului, apreciem ca aceasta nu poate fi preluata de angajator, ci doar suportata contravaloarea, in situatia in care acest lucru se doreste la nivelul angajatorului.
 
Un raspuns valabil la data de 22.05.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]