Acordarea primei unui fost salariat. Ce taxe se vor plati?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
14 Decembrie 2021
14 Decembrie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
prima fost salariatacordare primacum se reglementeaza prima
Acordarea primei unui fost salariat. Ce taxe se vor plati?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Poate beneficia un fost administrator (cetatean UE) care s-a pensionat la 31.12.2019, de o prima/remuneratie sau alta varianta pentru activitatea desfasurata si rezultatele bune obtinute in Romania pe perioada administrata? Pe perioada administrarii nu a beneficiat de nicio remuneratie. Daca da, ce documente, impozite si declaratii fiscale sunt necesare in vederea remunerarii? Mentionez ca domiciliul l-a avut si are in Franta, acolo unde isi plateste si toate taxele".
 
 
Raspunsul specialistilor:
 
Adunarea generala a asociatilor este organul care stabileste remunerarea administratorilor. In acest sens este necesara o hotarare AGA prin care aceasta adunare sa stabileasca remunerarea fostului administrator pentru activitatea desfasurata, cu o prima.  In hotararea AGA se va mentiona ca prima se acorda pentru activitatea desfasurata si bunele rezultate obtinute in perioada in care a detinut functia de administrator de la ….. pana la ……….
 
Asadar, documentul in baza caruia se poate face plata primei este hotararea AGA.
 
Conform art. 16 din Conventia intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Franceze privind evitarea dublei impuneri pe venit si avere:
 
Tantiemele, jetoanele de prezenta si alte retributii similare pe care un rezident al unui stat contractant le primeste in calitatea sa de membru al consiliului de administratie sau de supraveghere al unei societati care este rezidenta a celuilalt stat contractant sunt impozabile in acest celalalt stat contractant.
 
Astfel, in baza acestei prevederi, prima acordata administratorului este impozitata in Romania intrucat societatea este rezidenta in Romania. Impozitul pe venit se declara in formularul 112 pe baza NIF pe care societatea il poate obtine de la ANAF in baza formularului 030.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale sunt aplicabile dispozitiile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
 
Conform art. 11 alin.(3) lit. a) din acest regulament:
 
(3) Sub rezerva articolelor 12-16:
(a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv;
In situatia expusa, administratorul nu presteaza activitate in Romania asa incat apreciem ca nu se datoreaza contributii sociale in Romania ci in Franta.
 
Societatea din Romania se va interesa in Franta cu privire la contributiile sociale datorate pentru prima platita administratorului si la modalitatea in care poate sa plateasca si sa declare aceste contributii.
 
Exista posibilitatea potrivit legislatiei din Franta ca administratorul sa preia obligatia de plata a contributiilor sociale de la societate si sa plateasca si sa declare el contributiile sociale in Franta. Toate aspectele legata de contributiile sociale sunt reglementate de legislatia din Franta.
 
In acest sens sunt prevederile art. 21 din Regulamentul 987/2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala (Text cu relevanta pentru SEE si Elvetia) conform carora :
 
Articolul  21
 
Obligatiile angajatorului
 
(1) Un angajator care isi are sediul social sau reprezentanta in afara statului membru competent este obligat sa respecte toate obligatiile stabilite de legislatia aplicabila angajatilorsai, mai ales obligatia de a achita cotizatiile prevazute in acea legislatie, ca si cand sediul sau social sau reprezentanta sa s-ar afla in statul membru competent.
 
(2) Angajatorul care nu are o reprezentanta in statul membru a carui legislatie este aplicabila poate cadea de acord cu angajatul ca acesta din urma sa poataindepliniobligatiile angajatorului in numele sau in ceea ce priveste plata cotizatiilor, fara a aduce atingere obligatiilor de baza ale angajatorului. Angajatorul face cunoscuta o astfel de intelegereinstitutiei competente din respectivul stat membru.
 
Un raspuns valabil la data de 14.12.2021, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]