PRIMA in perioada de concediu medical. Ce se petrece cu impozitul pe venit?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
14 Octombrie 2019
14 Octombrie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
prima angajaticoncediu medical 2019impozit pe venit prime
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca angajatii care se simt motivati la locul de munca sunt cu 40% mai productivi, ceea ce pentru companie inseamna un renume mai bun si castiguri financiare sporite. Asa arata studiile de specialitate, iar ca sa va pastrati angajatii, trebuie sa ii fidelizati si sa ii motivati!
 
Este esential sa recurgeti la diferite beneficii extrasalariale. In ultimii ani au aparut noi metode de motivare a angajatilor, insa premiile si bonificatiile raman una dintre modalitatile preferate. 
 
 
 
Toate acestea pot fi evitate cu Ghid practic - Avantaje angajator. Beneficii pentru salariati. Sporuri, prime, premii si recompense! ...click aici pentru detalii despre lucrare >>
 
 
"Daca un salariat aflat in concediu medical, cod 995, o luna intreaga, primeste prima de vacanta, pentru aceasta se calculeaza impozit? Sau doar CAS si sanatate?"
 
 
Impozitul pe venit se datoreaza asupra primei daca salariatul nu face parte dintr-o categorie de salariati scutita de la plata impozitului pe venit  conform art. 60 din Codul fiscal si anume:
 
1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
 
2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului comunicatiilor si societatii informationale, al ministrului muncii si justitiei sociale, al ministrului educatiei nationale si al ministrului finantelor publice;
 
3. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare, definita conform Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintificasi dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificarisi completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarilesi completarile ulterioare, potrivit procedurii stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului cercetariisi inovarii, in urmatoarele conditii: (....)
 
4. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.
 
5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: (.....).
 
 
ATENTIE!
 
Astfel, prima va fi impozitata cu impozit pe venit alaturi de toate contributiile sociale aferente veniturilor salariale daca salariatul nu se incadreaza intr-una dintre categoriile mai sus enumerate.
 
 
Un articol realizat de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]