Pensionare anticipata: Acordare de plati compensatorii

10 Iulie 2013
10 Iulie 2013
Contributiiplati compensatoriiLegea 284/2010Codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In speta este vorba de un fost politist, care s-a pensionat anticipat in 15 martie 2012. Poate solicita plati compensatorii? Mai este in termen sau este prescrisa solicitarea lui? In anul 2016 s-ar fi putut pensiona pentru limita de varsta. Va putea cere plati compensatorii pentru fiecare luna, pana in 2016? Daca angajatorul nu le da, se poate apela la instanta? Ce temei de drept va avea cererea din instanta?

Raspuns: Conform prevederilor art. 20 din Anexa VII - Capitolul II  Reglementari specifice personalului din institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, pentru activitatea depusa, in functie de vechimea efectiva ca militar, politist, functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personal civil in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, beneficiaza de un ajutor stabilit in raport cu solda functiei de baza, respectiv salariul functiei de baza avuta/avut in luna schimbarii pozitiei de activitate, astfel:
 
Vechime efectiva:
 - pana la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
 - intre 5 - 10 ani - un ajutor egal cu 6 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
 - intre 10 - 15 ani - un ajutor egal cu 8 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
 - intre 15 - 20 ani - un ajutor egal cu 10 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
 - intre 20 - 25 ani - un ajutor egal cu 12 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
 - intre 25 - 30 ani - un ajutor egal cu 15 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
 - peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza.

Conform prevederilor alin. (2) al aceluiasi articol, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, trecuti in rezerva sau direct in retragere, respectiv ale caror raporturi de serviciu au incetat, cu drept la pensie de serviciu, inainte de implinirea limitei de varsta de pensionare prevazute de lege, mai beneficiaza, pentru fiecare an intreg ramas pana la limita de varsta de pensionare sau, in situatia in care pot desfasura activitate peste aceasta limita, pana la limitele de varsta in grad la care pot fi mentinute in activitate categoriile respective de personal, de un ajutor egal cu doua solde ale functiei  de baza, respectiv cu doua salarii ale functiei de baza. Prevederile alin. (2) nu se aplica personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care beneficiaza de plati compensatorii.

Totodata potrivit prevederilor art. 5 al art. II din OUG 80/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea 283/2011, in anul 2012, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.

In concluzie, aceste drepturi sunt acordate in conformitate cu prevederile legale mentionate si ale contractului colectiv de munca aplicabil si sunt stabilite in functie de categoria din care persoana in cauza facea parte la momentul iesirii la pensie.

Astfel, la momentul iesirii la pensie, respectiv a incetarii raporturilor de serviciu persoana in cauza era indreptatita sa beneficieze de drepturile existente la acea data, acordate potrivit prevederilor legale in vigoare la acel moment. In consecinta, chiar daca ulterior ar fi acordate alte drepturi persoanelor ale caror raporturi de serviciu inceteaza, acestea vor fi acordate numai pentru viitor, nu retroactiv, si vor viza doar personalul care intra sub imperiul respectivelor prevederi.

In situatia in care, la momentul incetarii raporturilor de serviciu persoana in cauza era indreptatita potrivit legii sau prevederilor contractuale la primirea unor compesatii banesti, ajutoare sau plati compensatorii, iar angajatorul nu si-a onorat aceasta obligatie, atunci persoana in cauza isi poate solicita aceste drepturi de natura salariala in instanta in termen de 3 ani de la data la care respectivele drepturi sunt datorate, potrivit prevederilor art.171 din Codul muncii, cu exceptia situatiei in care in contractul colectiv de munca sau in legea aplicabila nu este prevazut un alt termen.

Temeiul legal in baza caruia pot fi solicitate aceste drepturi in instanta este reprezentat de art.171 din Legea 53/2003 – Codul muncii, republicata, art. 20 din Legea 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare si dupa caz, prevederile contractului colectiv de munca aplicabil in vigoare la acea data.

Deasemenea precizam ca in situatia in care persoana in cauza beneficiaza de plati compensatorii aceasta nu va mai beneficia de ajutorul acordat potrivit prevederilor art. 20 alin. (2) din Legea 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume ajutorul egal cu doua solde ale functiei de baza, respectiv cu doua salarii ale functiei de baza acordat pentru fiecare an intreg ramas pana la implinirea limitei de varsta de pensionare.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]