Desigur ca aceasta situatie poate naste controverse, multi considerand ca nu este tocmai corect ca angajatii musulmani, catolici sau care apartin de Biserica Penticostala sa beneficieze de un numar mai mare de zile libere.
Pentru a face lumina in acest caz, ne-am propus sa analizam putin acele zile libere legale acordate in 2018, de exemplu. Ei bine, in acest fel vom putea observa ca angajatii care apartin altor culte religioase au parte de toate zilele libere reglementate de art.139 din Codul Muncii. Iar asta nu este tot. La acele zile libere se mai adauga inca 2, pentru cele mai importante 3 sarbatori religioase ale cultului respectiv.
Practic, angajatii de alta religie beneficiaza de zile libere suplimentare, stabilite chiar de legiutor.
Zile libere 2018. Este corect ca angajatii care apartin altor culte religioase sa aiba mai multe zile libere legale?
40 Modele de Regulament Intern
Dosarul personal al salariatului
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Dupa cum iti poti imagina, majoritatea salariatilor romani NU sunt de acord cu aceasta decizie legislativa. Dar, unde este lege nu exista tocmeala, asa ca cei care apartin de alte religii nu pot decat sa se bucure de aceasta facilitate oferita chiar de statul roman.
In momentul de fata, art. 139 din Codul Muncii stabileste urmatoarele zile libere legale:
"(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui (a se vedea Legea nr. 64/2018)
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie (a se vedea Legea nr. 220/2016);
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora (Modificat prin Legea nr. 176/2016).
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator."
Dupa cum vezi, este vorba de acordarea a inca 2 zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale! Este demn de mentionat ca in Romania exista 18 culte religioase recunoscute si acceptate, reglementate de legea nr.489/2006.
Vinerea Mare zi libera in 2018
Totusi, romanii se afla pe drumul cel bun si se pare ca vor beneficia de mai multe zile libere legale, de la un la altul.
In acest sens, in 2018 Guvernul a stabilit o noua zi libera pentru angajatii romani - Vinerea Mare.
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri inaintea Pastelui si, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sarbatoare religioasa crestina numite Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare si Sambata Mare", se explica in proiectul de lege pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii.