Am PFA si CIM. Datorez contributii la sanatate de doua ori?

Gabriela Dita
Gabriela Dita
20 August 2015
20 August 2015
Gabriela Dita
Gabriela Dita
contributii la sanatatecontributii la sanatate pfacontributii la sanatate cimcontributii la sanatate pfa si cim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (CAS) potrivit art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1).

Observam ca textul de lege nu conditioneaza realizarea veniturilor din salarii de o anumita limita pentru ca o persoana fizica autorizata sa fie scutita de la plata CAS pentru veniturile din activitati independente.

Prin urmare, indiferent de cuantumul veniturilor din salarii realizate,  PFA nu datoreaza CAS pentru veniturile din activitati independente.

In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, in Codul fiscal nu sunt prevazute exceptii de la plata acesteia pentru veniturile din activitati independente.

Prin urmare, pentru veniturile din activitati independente, PFA datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, indiferent daca realizeaza sau nu si alte venituri. Altfel spus, faptul ca PFA realizeaza venituri din salarii nu o scuteste de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate(CASS).

In  ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj, aceasta contributie este facultativa pentru veniturile din activitati independente.

Astfel, o PFA datoreaza contributie la sistemul asigurarilor pentru somaj doar daca se asigura voluntar in acest sistem. Altfel, obligatia platii acestei contributii nu exista.

In acest sens,  mentionez dispozitiile art. 20 lit. c) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca conform carora, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente se pot asigura facultativ in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile acestei legi.



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]