Observam ca textul de lege nu conditioneaza realizarea veniturilor din salarii de o anumita limita pentru ca o persoana fizica autorizata sa fie scutita de la plata CAS pentru veniturile din activitati independente.
Prin urmare, indiferent de cuantumul veniturilor din salarii realizate, PFA nu datoreaza CAS pentru veniturile din activitati independente.
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, in Codul fiscal nu sunt prevazute exceptii de la plata acesteia pentru veniturile din activitati independente.
Prin urmare, pentru veniturile din activitati independente, PFA datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, indiferent daca realizeaza sau nu si alte venituri. Altfel spus, faptul ca PFA realizeaza venituri din salarii nu o scuteste de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate(CASS).
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj, aceasta contributie este facultativa pentru veniturile din activitati independente.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Astfel, o PFA datoreaza contributie la sistemul asigurarilor pentru somaj doar daca se asigura voluntar in acest sistem. Altfel, obligatia platii acestei contributii nu exista.
In acest sens, mentionez dispozitiile art. 20 lit. c) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca conform carora, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente se pot asigura facultativ in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile acestei legi.