Singurii din Europa care i-au refuzat pe romani la munca. Acum sunt obligati sa ii accepte!

30 Iulie 2014
30 Iulie 2014
somaj in elvetiaangajare in elvetiaimigrare in elvetiaangajaresalariu minim in elvetia
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Uniunea Europeana a refuzat cererea autoritatiloe elvetiene de a renegocia Acordul referitor la libera circulatie a persoanelor. Masura permitea Confederatiei Helvetice sa aplice cote pentru imigatie, conform unei surse europene, citata de AFP.

Decizia a fost luata cu ocazia reuniunii ambasadorilor celor 28 de tari membre UE la Bruxelles. Decizia va fi formalizata sub forma unei scrisori oficiale adresata Bernei, noteaza Mediafax.

Elvetia doreste instaurarea de cote de imigratie pentru sederile pe termen scurt ale strainilor, in cazul locuitorilor din zonele de granita si persoanelor care doresc sa se instaleze definitiv, consecinta a votului din 9 februarie, vot care limita imigratia in masa.

Asa cum noteaza incont.ro, Elvetia este paradisul pentru numerosi straini care stiu ca rata somajului este de doar 3%, populatia este de cca 8 milioane de locuitori iau salariul mediu este de 4.000 de euro pe luna.

Din 2002, cand a intrat in vigoare acordul cu UE privind libera circulatia, estimarile autoritatilor au fost spulberate de departe. Estimasera ca vor avea maxim 8000 de nou-sositi pe an. In realitate, aproape 80.000 de europeni s-au instalat anual in Elvetie. Situatia a ajuns de asa natura incat in 2013, strainii reprezentau 23,5% din populatia Elvetiei, cu 3,5% mai mult decat reprezentau inainte de semnarea acordului cu UE.


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]