In D112 la data angajarii se trece data reintegrarii respectiv depagubirile reprezentand salariile cuvenite pentru ultimii 2 ani, actualizate cu rata inflatiei, se declara in D112 in luna in care se platesc, respectiv luna mai 2012? Care sunt contributiile individuale si la nivel de unitate ce se retin pentru aceste drepturi?
Raspuns: Conform art. 296 indice 4 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal , baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevazute la art. 296^3 lit. a) si b), reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, în tara si în strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include:
[...]
k) sumele reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite în baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, precum si actualizarea acestora cu indicele de inflatie;
Nu sunt prevazute de Codul fiscal exceptii de la plata acestor sume, astfel incat, asupra sumelor reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, precum si actualizarea acestora cu indicele de inflatie se datoreaza toate contributiile sociale aferente veniturilor salariale. In urma modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 125/2011 aplicabile de la 1 ianuarie 2012, la art. 296 indice 18 a fost introdus alineatul (5 indice 1) conform caruia, in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, contributiile sociale datorate potrivit legii se calculeaza si se retin la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume. Aceasta modificare impunea modificarea art. 27 si 8 din Normelor metodologice de aplicare precum si modificarea pct. 2.6 – 2.8 din HG 1397/2010.
Totusi, prin HG 50/2012 nu au fost aduse modificari ale Normelor metodologice de aplicare ale acestui articol, punctele 27 si 28 precizand in continuare ca sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada. Totodata nu au fost modificate prevederile pct. 2.6 – 2.8 din HG 1397/2010 din Instructiunile de completare a formularului Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate potrivit carora, pentru contributiile sociale, in situatiile in care au fost acordate drepturi banesti in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si in situatiile in care prin astfel de hotarari se dispune reincadrarea in munca a unor persoane, se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni. Declaratia rectificativa intocmita conform prezentei proceduri se depune numai pentru rectificarile care vizeaza perioadele de raportare ulterioare datei de 1 ianuarie 2011. Pentru perioadele de raportare anterioare datei de 1 ianuarie 2011 contribuabilii vor depune declaratii rectificative potrivit legislatiei specifice in vigoare in perioada la care se refera.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In consecinta, prevederile din Codul fiscal privind calculul si retinerea contributiilor sociale pentru sumele reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora au fost modificate in sensul ca, calculul si retinerea acestora se realizeaza la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume. Modificarea este criticabila avand in vedere ca aceste sume constituie venituri ale unei perioade anterioare si este necesara refacerea stagiului de cotizare. Chiar daca prevederile Normelor metodologice si cele ale HG 1397/2010 nu au fost modificate in concordanta cu modificarile aduse Codului fiscal , apreciem ca sunt aplicabile dispozitiile Codului fiscal astfel cum au fost modificate avand in vedere principiul ierarhiei actelor juridice.
In consecinta, din punctul nostru de vedere contributiile sociale datorate pentru sumele reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora se calculeaza si se retin la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite. Insa, avand in vedere neconcordantele mai sus aratate va sfatuim sa solicitati si punctul de vedere al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.