Detasare internationala. Cum procedam in ce priveste ReviSal-ul si pontajul?

01 Iulie 2013
01 Iulie 2013
Contract de Muncadetasarescrisoare de detasareReviSalpontaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analizam mai jos cazul unui salariat roman, cu contract de munca in Romania, care este detasat, cu scrisoare de detasare, sa lucreze in spatiul UE.
Pentru acest salariat a fost obtinut formularul A1. Astfel, in baza formularului A1 toate contributiile vor fi retinute, platite si declarate in declaratia unica 112, in continuare, de catre angajatorul roman care a detasat salariatul.

Avand in vederea situatia prezentata, urmeaza sa vedem cum trebuie sa apara pontat pe statul de plata si cum se va inregistra in ReviSal acest tip de situatie, dat fiind faptul ca in realitate, conform formularului A1, contractul nu este suspendat.

Solutia consultantului:

Legislatia din Romania nu este armonizata cu legislatia europeana in ceea ce priveste detasarea.

Astfel, detasarea  este definita de  Regulamentul (CE) nr. 883/2004  dar si de Directiva Parlamentului European si a Consiliului 96/71/CE din 16 decembrie 1996 in mod diferit de modalitatea  in care este definita de Codul muncii roman.    

Astfel, potrivit Codului muncii roman, detasarea consta in schimbarea temporara a locului muncii, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

Una dintre conditiile detasarii stabilite de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 este aceea ca pe parcursul perioadei de detasare sa exista o relatie directa intre angajatorul de origine a detasarii si lucratorul detasat ceea ce presupune, printre altele, remunerarea salariatului de catre angajatorul care il detaseaza, activitatea salariatului detasat este prestata in folosul angajatorului care il detaseaza.

Or, din punct de vedere al Codului muncii, aceste conditii sunt specifice institutiei delegarii.

Rezulta astfel ca un lucrator detasat in sensul Regulamentului (CE)  nr. 883/2004 este un lucrator delegat in sensul legislatiei din Romania intrucat numai in cazul delegarii salariatul continua sa fie remunerat de angajatorul sau, intrucat presteaza activitate pentru acest angajator si nu pentru altul, acesta fiind  si angajatorul care are prerogativa de a-l sanctiona disciplinar.
Asadar, veti putea beneficia de prevederile Regulamentului nr. 883/2004 in cazul in care, in sensul legislatiei aplicabile in Romania delegati salariati in spatiul comunitar nu si in cazul in care detasati salariati.

In consecinta, la detasarea internationala a salariatilor cu documentul portabil A1 nu se aplica regulile prevazute de Codul muncii pentru detasarea salariatilor.  

Intrucat, din punct de vedere al Codului muncii roman, detasarea internationala cu document portabil A1 este o delegare, aceasta perioada nu se inregistreaza in registru general de evidenta a salariatilor, contractul individual de munca nefiind suspendat si nici nu ar putea fi, cata vreme salariatul continua sa fie platit de angajator. In ceea ce priveste pontajul intrucat detasarea internationala reprezinta in fapt o delegare apreciem ca salariatul poate fi pontat in delegatie.


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]