Salariati straini fara CNP. Cum se va completa Declaratia 112?

salariati straini fara acte de identitatesalariati straini cnpdeclaratia 112 salariati strainidetasarea transnationala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu mai este un secret pentru nimeni ca Romania se confrunta cu o reala criza a fortei de munca, iar pentru a atenua efectele nefaste ale acestui fenomen, statul roman recurge la varii metode.

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, a semnat in data de 28.11.2018 un Memorandum de colaborare in domeniile muncii si protectiei sociale cu Dao Ngoc Dung, ministrul Muncii, Invalizilor si Afacerilor Sociale din Republica Socialista Vietnam.

Intelegerea de colaborare dintre cele doua state a fost parafata in conditiile in care Romania traverseaza o criza acuta a fortei de munca, iar Republica Vietnam are o populatie de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de munca...citeste continuarea despre muncitorii straini aici >>>



Dar ce se petrece cu muncitorii straini care nu au inca CNP? Cum va fi completata Declaratia 112?

"Societatea noastra are salariati expati in proportie de 90%. Din momentul intrarii pe teritoriu Romaniei si angajarea lor si pana la emiterea permisului de sedere si automat a CNP-ului au fost situatii in care au trecut si trei luni. In tot acest timp salariatii au prestat munca in baza avizului de munca si a contractului individual de munca, doar ca la momentul declararii veniturilor salariale lunare in declaratia 112 ne-am confruntat cu imposibilitatea validarii acestea deoarece nu aveam CNP-uri. Intrebarea este cum ar trebui procedat in acest sens, astfel incat sa respectam corectitudinea datelor constituite si termenele de raportare? De asemenea exista cazuri in care desi sunt depuse documente in vederea obtinerii permisului de sedere, salariatii inceteaza activitatea, iar pentru acestia nu se mai elibereaza permis de sedere cu CNP, astfel ne vedem in imposibilitatea de a mai face raportarea corecta catre ANAF. "



In vederea declararii in formularul 112, daca cetatenii straini nu detin CNP romanesc este necesar sa se obtina Numere de Identificare Fiscala (NIF).

Conform art. 82 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.


IMPORTANT:

Astfel, pana la obtinerea CNP – ului romanesc, persoanele in cauza trebuie sa obtina NIF prin completarea si depunerea formularului (030) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice straine.

Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol, prin exceptie de la dispozitiile art. 18 alin. (1), pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. e), precum si pentru persoanele juridice nerezidente, care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea platitorului de venit.

Prin urmare si angajatorul poate sa solicite NIF in numele salariatilor straini.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>


Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE?

Evitati detasat amenzile ITM pentru incalcarea legislatiei privind detasarile transnationale!
 
Comandati acum exemplarul dvs. Detasarea transnationala a salariatilor! Rezolvati orice nedumerire cu doar 1 singur click, detalii aici >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariati straini fara acte de identitatesalariati straini cnpdeclaratia 112 salariati strainidetasarea transnationala

Data aparitiei: 27 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariati straini fara CNP. Cum se va completa Declaratia 112? Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]