Vom stabili mai jos daca in cazul unor salariati care executa servicii de transport in spatiul UE exista obligatia suspendarii contractului de munca, desi a fost obtinut formularul A1.
In plus, vom vedea ce alte obligatii apar pentru societate si daca exista vreun regulament UE care poate sa limiteze accesul lucratorilor straini din spatiul UE pe teritoriul unui stat membru.
In plus, vom vedea daca aceeasi situatie se aplica si in cazul in care este vorba despre de un agent de munca temporara, care detaseaza salariati in spatiul UE.
Solutia consultantului:
Legislatia din Romania nu este armonizata cu legislatia europeana in ceea ce priveste detasarea.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Astfel, detasarea este definita de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 dar si de Directiva Parlamentului European si a Consiliului 96/71/CE din 16 decembrie 1996 in mod diferit de modalitatea in care este definita de Codul muncii roman.
Astfel, potrivit Codului muncii roman, detasarea consta in schimbarea temporara a locului muncii, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Una dintre conditiile detasarii stabilite de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 este aceea ca pe parcursul perioadei de detasare sa exista o relatie directa intre angajatorul de origine a detasarii si lucratorul detasat ceea ce presupune, printre altele, remunerarea salariatului de catre angajatorul care il detaseaza, activitatea salariatului detasat este prestata in folosul angajatorului care il detaseaza.
Or, din punct de vedere al Codului muncii, aceste conditii sunt specifice institutiei delegarii.
Rezulta astfel ca un lucrator detasat in sensul Regulamentului (CE) nr. 883/2004 este un lucrator delegat in sensul legislatiei din Romania intrucat numai in cazul delegarii salariatul continua sa fie remunerat de angajatorul sau, intrucat presteaza activitate pentru acest angajator si nu pentru altul, acesta fiind si angajatorul care are prerogativa de a-l sanctiona disciplinar.
In consecinta atunci cand un angajator detaseaza international salariati in sptiu UE, contractul individual de munca nu se suspenda.
De asemenea, contractul individual de munca incheiat cu agentul de munca temporara nu se suspenda in perioada in care salariatul temporar presteaza activitate la utilizator.
In relatia dintre statele membre sunt aplicabile prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si cele ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009, regulamente care se aplica in relatia dintre statele membre UE si Spatiul Economic European (SEE).
Totodata, legislatia statului in care sunt detasati salariati poate impune conditii restrictive.