Deplasare salariat. Cum facem incadrarea in caz de detasare transnationala?

deplasare salariatdetasare transnationalarevisal 2020hg 905/2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatii unei companii se deplaseaza la sediul clientilor din state membre a asigura punerea in functiune a unor linii de asamblare. Perioada depaseste, de regula, 8 zile. Din punct de vedere legal, perioada cat angajatii sunt la client se considera delegatie externa sau detasare transnationala? Trebuie raportat in Revisal ca detasare? De asemenea, incepand cu ce numar de zile se raporteaza? Ce forma legala exista pentru delegatii externe mai lungi de 120 zile calendaristice in 12 luni?
 
Raspunsul specialistului:
 
In conformitate cu prevederile Legii 16/2017 privind detasareasalariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei este salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, care in mod normal lucreaza in Romania, dar care este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene.
 
Exista 3 cazuri reglementate de detasare de pe teritoriul Romaniei in alte state membre UE:
 
1. Detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele angajatorului si subcoordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isidesfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si angajatorul care face detasarea. Situatiile prezentate in intrebare pct. a) si c) se incadreaza la acest caz.
 
2. Detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea. Situatia prezentata la pct. b) se incadreaza la acest caz.
 
3. Punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isidesfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.
 
Situatia expusa se incadreaza la pct. 1 de mai sus intrucat salariatul se deplaseaza in cadrul unui contract incheiat de angajator cu un client din alt stat membru. De asemenea, intre angajator si salariat se mentine raportul de munca pe perioada deplasarii.
Deplasarea in alt stat membru UE se poate incadra la delegare in alte cazuri decat cele trei mentionate mai sus incadrate de Legea 16/2017 in detasare transnationala.
Conform art. 10 alin. (1) din Legea 16/2017 privind detasarea transnationala, prevederile art. 6 lit. b)si c) nu se aplica in cazul lucrarilor de montaj initial si/sau de prima instalare a unui bun, activitati care fac parte integranta dintr-un contract de furnizare de bunuri, sunt necesare pentru punerea in functiune a bunului furnizat si sunt executate de salariaticalificati si/sau specializati ai intreprinderii furnizoare, daca durata detasarii este de cel mult 8 zile.
Art. 6 lit. c) si b) se refera la:
b) durata minima a concediilor anuale platite;
c) salariul minim definit potrivit art. 2 alin. (1) lit. e), inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;
 
Asadar, daca durata detasarii este de cel mult 8 zile, angajatorul nu are obligatia de a asigura salariu minim din statul in care este trimis salariatul si nici durata minima a concediului de odihna.
 
Detasarea transnationala se inregistreaza in Revisal indiferent de durata.
 
Conform art. 3 alin. (2) lit. m) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii prevazuti la art.1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ: m) data la care incepesi data la care inceteaza detasarea transnationala, definita de Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, statul in care urmeaza sa se realizeze detasarea transnationala, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmeaza sa presteze activitatea salariatul detasat, precum si natura acestei activitati.
 
Astfel, inca de la intrarea in vigoare a HG nr. 905/2017 s-a introdus detasarea transnationala ca element al Revisal.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deplasare salariatdetasare transnationalarevisal 2020hg 905/2017

Data aparitiei: 01 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Deplasare salariat. Cum facem incadrarea in caz de detasare transnationala? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]