De asemenea, indemnizatia de detasare se cuvine si salariatului detasat in baza art. 46 alin. (4) din Codul muncii, potrivit caruia, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Dreptul la indemnizatia de deplasare nu este stabilit raportat la functia salariatului. Astfel, Codul muncii stabileste ca au dreptul la indemnizatia de deplasare salariatii detasati sau delegati fara a distinge dupa functia acestora.
Atat delegarea cat si detasarea presupun schimbarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca. In acest sens, art. 42 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
Prin urmare, salariatii au dreptul la indemnizatie de delegare in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil daca li se modifica locul muncii inscris in contractul individual de munca prin delegare sau detasare.
Potrivit art. 17 alin. (3) lit. b) si alin. (4) din Codul muncii, republicat, in contractul individual de munca se va inscrie locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Asadar, in ceea ce priveste inscrierea locului muncii in CIM distingem doua situatii:
- fie stabilirea in CIM a unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;
- fie posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care in CIM nu este prevazut un loc de munca fix. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura, aplicandu-se dispozitiile art. 25 din Codul muncii, republicat.
Salariatul care transporta marfa international nu are un loc de munca fix, situatie in care in CIM, se inscrie la Capitolul D, pct. 2 locurile in care acesta desfasoara activitati de transport.
In perioadele in care, conducatorul auto desfasoara activitati de transport in locurile prevazute in CIM, nu are dreptul la diurna intrucat nu este delegat/detasat.