Tichete cadou: Ce contributii sociale se datoreaza

ContributiiCodul munciitichete cadou
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Art. 296 indice 15 lit. o) din Codul fiscal stabileste ca nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, tichetele de masa, tichetele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii.

Asadar, pentru a nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, tichetele cadou trebuie sa fie acordate potrivit legii.

Legea care reglementeaza acordarea tichetelor cadou este Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa care stabileste ca tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.

Conform pct. 2.3 din Normele metodologice de aplicare a Legii 193/2006, angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea 53/2003 – Codul muncii, sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita Tichete cadou pentru cheltuieli sociale.

Asadar, tichetele cadou nu vor intra in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt acordate pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.
Art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal stabileste ca sunt cheltuieli deductibile limitat  cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati ori unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, pentru scolile pe care le au sub patronaj, precum si alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca.

In cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament.

Prin urmare, nu vor intra in baza de calcul al contributiilor sociale, tichetele cadou acordate pentru destinatiile prevazute la art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal
in limita de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu personalul.

Daca acordati tichete cadou nu pentru destinatiile prevazute la art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal sau peste limita de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu personalul, acestea pe langa impozitul pe venit, vor intra si in baza de calcul al contributiilor sociale.
In ceea ce priveste tichetele cadou acordate cu ocazia sarbatorilor de Pasti si Craciun apreciem ca acestea pot fi incadrate la cadouri acordate salariatilor si salariatelor iar cele pentru inceperea anului scolar la cadourile oferite copiilor minori ai salariatilor. Evident acestea din urma trebuiesc acordate salariatilor care au copii minori.

De asemenea, trebuie indeplinita si conditia de a nu depasi limita de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu personalul.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ContributiiCodul munciitichete cadou

Data aparitiei: 02 Septembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichete cadou: Ce contributii sociale se datoreaza Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]