In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati cu salariati in delegatie care au primit diurna de deplasare. Societatea la care s-au cazat nu ofera decat cazare cu mic dejun. Vom stabili daca societatea mai trebuie sa considere contravaloarea micului dejun ca avantaj in natura si ce contributii se retin.
De asemenea, vom vedea care este tratamentul fiscal din punctul de vedere al societatii.
Solutia consultantului:
Incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4), litera g) si art. 296 indice 15 s-au modificat si au urmatorul cuprins:
g) sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
g) indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;".
In situatia in care micul dejun este inclus in pretul cazarii consideram ca aceste sume constituie cheltuieli de cazare si:
- sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) si alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
- nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale, in conformitate cu prevederile art. 55 alineatul (4) litera g) si art. 296 indice 15 din Codul fiscal.
Daca insa contravaloarea micului dejun nu este inclusa in pretul cazarii ci este perceputa separat de cazare, consideram ca aceasta este asimilata, din punct de vedere fiscal, diurnei. Astfel cum se poate observa textul de lege se refera si la sume de aceeasi natura cu diurna, in categoria carora, apreciem ca pot fi incluse si cheltuielile cu masa pe durata detasarii si a delegarii.
Avand in vedere aceste prevederi legale, consideram ca diurna precum si cheltuielile cu masa salariatilor pe durata detasarii si a delegarii nu vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca impreuna nu depasesc limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Daca se acorda salariatul atat diurna cat si decontarea cheltuilelilor cu masa, pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale, toate aceste cheltuieli nu trebuie sa depaseasca limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.