In ce conditii au salariatii dreptul la indemnizatie de deplasare?

09 Mai 2013
09 Mai 2013
DiurnaDelegareDetasareindemnizatie deplasarecontract de muncaindemnizatie detasare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom vedea mai jos in ce masura salariatii au dreptul la indemnizatie de deplasare cand executa sarcini de serviciu in afara locului muncii. Vom analiza astfel cazul unui grup de societati cu acelasi administrator. Unul dintre salariati are un contract individual de munca de 8 ore zi la o societate, iar la cealalta acelasi salariat are contract individual de munca cu 2 ore zi. Vom vedea astfel daca se poate acorda diurna pe societatea la care salariatul are contract cu 2 ore zi.

Solutia consultantului:

Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (2) din acelasi cod, pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Astfel, delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii. Prin urmare, repratizarea programului de lucru, ca de altfel orice alt element al contractului individual de munca, cu exceptia locului muncii, nu se poate modifica prin efectul delegarii.

Asadar, specificul delegarii consta in exercitarea de catre salariat a lucrarilor sau sarcinilor corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

La art. 44 alin. (2) din Codul muncii se prevede ca, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

In acelasi sens sunt, cu privire la detasare, dispozitiile art. 46 alin. (4) din Codul muncii potrivit carora, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Prin urmare, dreptul la indemnizatia de deplasare este un drept cuvenit pe durata delegarii sau a detasarii.

In concluzie, salariatii au dreptul la indemnizatie de deplasare, in perioada in care, din dispozitia angajatorului executa sarcini de serviciu in afara locului muncii prevazut in contractul individual de munca.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]