Diurna pentru deplasari in strainatate. Posibilitatea acordarii in lei ulterior deplasarii c

18 Octombrie 2010
18 Octombrie 2010
diurnadeplasaredeplasare in strainatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Diurna pentru deplasari in strainatate. Posibilitatea acordarii in lei ulterior deplasarii
Societatile romanesti din grupul nostru NU au negociat prin contractele colective de munca la nivel de unitate, reglementari concrete legate de acordarea diurnei pentru deplasari in strainatate ( pentru deplasarile in tara exista reglementari concrete).

In lipsa unor reglementari concrete si specifice, societatile noastre s-au orientat de fiecare data dupa prevederile Hotararii 518/1995, acordand pentru 1 zi , nivelul de diurna prevazut la categoria I, in aceasta hotarare, pentru tara de deplasare.

Diurna s-a acordat pana in prezent in avans si in valuta.

Pentru simplificarea operatiunilor, conducerea unora dintre societatile grupului, administrate de noi, ar dori acordarea acestor diurne in lei ( sa se calculeze suma in lei corespunzatoare sumei in valuta prevazute in HG 518/1995) si preferabil dupa depunerea decontului de cheltuieli, odata cu plata lichidarii salariului pentru luna de referinta.

Se doreste negocierea cu sindicatele si reprezentantii salariatilor a unui atare mod de a proceda pentru societatile noastre, considerandu-se ca prevederile HG 518/1995 sunt numai orientative si nu obligatorii pentru societile cu capital privat.

Intrebare: plata diurnei in lei ( ca si contravaloare a unui cuantum in valuta prevazut de HG 518) si ulterior deplasarii este o procedura legala? In cazul unui raspuns afirmativ, se poate proceda astfel si pana la concretizarea acestui mod de a proceda prin negociere intre parti si mentionarea acestuia in contractele colective?

Pune si tu o intrebare si primeste un Raspuns

Pentru Detalii CLICK AICI

 

Raspuns:
Dispozitiile art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabilesc ca „salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”

Potrivit art.45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006:

„Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:

a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice. „

Asadar, dreptul salariatilor din sectorul privat la indemnizatia de delegare(diurna) este consacrat de Codul muncii la art.44 alin.(2) iar minimul acesteia este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, astfel cum prevede Contractul colectiv de munca la nivel national.

Prin urmare, drepturile cuvenite salariatului delegat se stabilesc prin negociere intre salariat si angajator. Aceasta negociere trebuie sa porneasca de la drepturile salariatului stabilite prin Codul muncii si prin contractele colective de munca aplicabile care au caracter minimal.

In situatia in care, cele doua parti, angajat si angajator, stabilesc astfel, prin contractul colectiv sau individual de munca, diurna pentru deplasarile in strainatate poate fi acordata si in lei. Diurna astfel stabilita nu poate fi inferioara diurnei in valuta stabilita de H.G. nr. 518/1995.

Diurna reprezinta o indemnizatie care nu are caracter permanent si nici de salarizare pentru munca prestata, ci serveste la acoperirea cheltuielilor de deplasare.

Avand in vedere scopul diurnei, acela de acoperire a cheltuielilor de deplasare rezulta ca aceasta indemnizatie trebuie acordata anterior deplasarii, nu ulterior.

In consecinta, diurna in valuta stabilita de H.G. nr. 518/1995 poate fi acordata prin echivalent in lei pentru deplasarile in strainatate, daca angajatorul si salariatul, de comun acord hotarasc astfel.

Acordarea diurnei ulterior deplasarii nu este admisibila avand in vedere ca scopul acesteia este acela de acoperire a cheltuielilor de deplasare.

In plus, acordarea diurnei ulterior, la data platii salariului, poate constitui un motiv pentru ca organele fiscale sa considere sumele de bani acordate cu titlu de diurna drept venituri salariale cu toate consecintele fiscale ce decurg de aici(plata impozitului si a contributiilor).

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]