Raspuns: Conform dispozitiilor art. 50 lit. a) din Codul muncii, concediul de maternitate suspenda de drept contractul individual de munca.
Actul normativ care reglementeaza inscrierile in carnetul de munca, respectiv Decretul nr. 92/1976, nu cuprinde dispozitii referitoare la suspendarea contractului individual de munca.
Art. 6 alin. (1) se refera numai la modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, aratand ca acestea se inscriu in termen de 15 zile de la data producerii lor.
Pct.4 lit. b) si c) din Metodologia de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca, aprobata prin Ordinul Ministerului Muncii nr. 136/1976 stabileste ca, in coloana 3 din carnetul de munca se inscriu: incadrarea, schimbarea functiei si a retributiei tarifare, schimbarea retributiei tarifare cu mentinerea functiei, schimbarea locului de munca in cadrul aceluiasi contract, cand aceasta determina si schimbarea grupei de munca, transferarea, detasarea, intreruperea si incetarea activitatii, desfacerea contractului de munca, precizandu-se, dupa caz, temeiul legal in baza caruia au avut loc acestea si situatiile prevazute de lege care confera vechimea neintrerupta in munca si vechime neintrerupta in aceeasi unitate, asa cum rezulta din actul organului competent in baza caruia s-a facut inscrierea.”
Asadar, metodologia de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca prevede ca, in coloana 3 a carnetului de munca se inscriu si situatiile de intrerupere a activitatii. Or, suspendarea contractului individual de munca reprezinta o intrerupere activitatii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Totusi, la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca nu exista o practica unitara in ceea ce priveste inscrierea in carnetul de munca a tuturor perioadelor de suspendare a raporturilor de munca.
Singura situatie de suspendare care a fost inregistrata in carnetul de munca la nivelul tuturor inspectoratelor teritoriale de munca a fost concediul pentru cresterea copilului acordat in baza O.U.G. nr. 148/2005, avand in vedere durata in timp a acestui caz de suspendare.
Cu privire la celelalte situatii de suspendare a raporturilor de munca (concedii pentru incapacitate temporara de munca, concedii fara plata, concedii de maternitate etc.), practica inspectoratelor teritoriale in ceea ce priveste inscrierea sau neinscrierea acestora in carnetul de munca este unitara.
In consecinta, in cazul in care completati la sediul unitatii carnetele de munca ale angajatilor, potrivit dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 130/1999, modificata si completata, va recomandam sa urmati practica inspectoratului teritorial de munca de care apartineti.