legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Concediu Maternitate. Operare in Carnet Munca

concediu maternitatecarnet de munca
Intrebare: O salariata a plecat in concediul de maternitate incepand cu data de 01.12.2010. Acest concediu se opereaza in Carnetul de Munca fiind trecut ca si suspendare? Sau se trece suspendare doar in momentul in care este in concediu de crestere copil?

Raspuns: Conform dispozitiilor art. 50 lit. a) din Codul muncii, concediul de maternitate suspenda de drept contractul individual de munca.

Actul normativ care reglementeaza inscrierile in carnetul de munca, respectiv Decretul nr. 92/1976, nu cuprinde dispozitii referitoare la suspendarea contractului individual de munca.

Art. 6 alin. (1) se refera numai la modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, aratand ca acestea se inscriu in termen de 15 zile de la data producerii lor.

Pct.4 lit. b) si c) din Metodologia de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca, aprobata prin Ordinul Ministerului Muncii nr. 136/1976 stabileste ca, in coloana 3 din carnetul de munca se inscriu: incadrarea, schimbarea functiei si a retributiei tarifare, schimbarea retributiei tarifare cu mentinerea functiei, schimbarea locului de munca in cadrul aceluiasi contract, cand aceasta determina si schimbarea grupei de munca, transferarea, detasarea, intreruperea si incetarea activitatii, desfacerea contractului de munca, precizandu-se, dupa caz, temeiul legal in baza caruia au avut loc acestea si situatiile prevazute de lege care confera vechimea neintrerupta in munca si vechime neintrerupta in aceeasi unitate, asa cum rezulta din actul organului competent in baza caruia s-a facut inscrierea.

Asadar, metodologia de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca prevede ca, in coloana 3 a carnetului de munca se inscriu si situatiile de intrerupere a activitatii. Or, suspendarea contractului individual de munca reprezinta o intrerupere activitatii

Totusi, la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca nu exista o practica unitara in ceea ce priveste inscrierea in carnetul de munca a tuturor perioadelor de suspendare a raporturilor de munca.

Singura situatie de suspendare care a fost inregistrata in carnetul de munca la nivelul tuturor inspectoratelor teritoriale de munca a fost concediul pentru cresterea copilului acordat in baza O.U.G. nr. 148/2005, avand in vedere durata in timp a acestui caz de suspendare.

Cu privire la celelalte situatii de suspendare a raporturilor de munca (concedii pentru incapacitate temporara de munca, concedii fara plata, concedii de maternitate etc.), practica inspectoratelor teritoriale in ceea ce priveste inscrierea sau neinscrierea acestora in carnetul de munca este unitara.

In consecinta, in cazul in care completati la sediul unitatii carnetele de munca ale angajatilor, potrivit dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 130/1999, modificata si completata, va recomandam sa urmati practica inspectoratului teritorial de munca de care apartineti.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu maternitatecarnet de munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 09 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Concediu Maternitate. Operare in Carnet Munca Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii ocupare postIntrebare: In aplicarea prevederilor Ordinului nr.1312 din 2020 privind reorganizarea Serviciului de Management al Calitatii Serviciilor de Sanatate, postul de medic poate fi ocupat de un medic dentist sau numai de un medic de medicina generala. Care ar fi argumentele care diferentiaza aceste doua functii? In prezent avem angajat un medic dentist in structura serviciului, propunandu-se ca postul de medic sa fie transformat in post de consilier grad I. Referitor la aplicarea alin.3 al art.13 in ordin se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta. Cumul pensie salariu. ConditiiIntrebare: In situatia in care pe perioada in care este angajat la o societate, un salariat iese la pensie, ii vine decizia de pensionare si el vrea sa continue munca ca salariat, ce obligatii avem noi ca angajator? Mai exact, barbat, nascut pe 08.07.1955 ii vine decizia de pensionare pe 25.08.2020, se pare ca este o pensionare de drept, la 65 ani. Salariatul acum a adus decizia, dar a mentionat ca vrea sa continue munca la societatea noastra ca sofer. Trebuia incetat contractul de munca existent in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]