Astfel, conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
De asemenea, indemnizatia de detasare se cuvine si salariatului detasat in baza art. 46 alin. (4) din Codul muncii, potrivit caruia, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Totodata, art. 2 din HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, pentru salariatii din cadrul companiilor nationale, societatilor comerciale si regiilor autonome la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.
Asadar, avand in vedere faptul ca diurna este un drept care se acorda prin negociere apreciem ca nivelul acesteia si alte conditii de acordare se stabilesc in urma negocierii, prin contractul colectiv si/sau individual de munca.
Incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza O.G. nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4) litera g) si art. 296 indice 15 lit. g) s-au modificat si au urmatorul cuprins:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Art. 55 alin. (4) lit. g):
„Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
g) sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.”
„Art. 296 indice 15 lit. g):
Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, urmatoarele:
g) indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.”
Astfel, incepand cu data de 01 februarie 2013 indemnizatia de delegare/detasare (diurna) ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului, intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale.
Anterior acestei date, doar sumele acordate de persoanele juridice fara scop lucrativ si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit (asociatii si fundatii, organizatii sindicale, microintreprinderi) peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice erau incluse in veniturile salariale si, de asemenea, intrau in baza de calcul al contributiilor sociale.
Asadar, pentru a stabili care este nivelul diurnei care intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit trebuie sa ne raportam la indemnizatia zilnica de delegare cuvenita personalului autoritatilor si institutiilor publice.
Pentru deplasarile in strainatate sunt aplicabile prevederile HG 518/1995
Eroare acces
Abonamentul dvs. nu permite accesul in sectiunea Legis Codul Muncii!
Pentru a putea vizualiza orice act normativ trebuie sa treceti la nivelul urmator de abonament.
Privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Conform art. 7 din acest act normativ, diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei.
Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Exemplu calcul diurna deplasare Germania:
Diurna pentru deplasare Germania: 1.200 lei
3 zile x 100 euro/zi x 4 lei/euro = 1.200 lei
Diurna stabilita pentru Germania prin HG 518/1995
= 35 euro
Diurna neimpozabila = 35 euro x 2,5 = 87,5 euro x 4 lei/euro = 350 lei/zi
350 lei/zi x 3 zile = 1.050 lei
Diurna impozabila: 1.200 – 1.050 = 150 lei