O societate rezidenta in Romania angajeaza pe durata nedeterminata personal cetateni UE si non-UE care vor desfasura activitatea in Romania pentru o perioada mai mare de 183 zile/an, insa vor continua sa isi plateasca asigurarile sociale in tara lor de provenienta. In acest caz, angajatorul Roman, in baza unui formular A1, poate fi exceptat de la retinerea si plata contributiilor sociale?
Raspunsul specialistului:
In cazul salariatilor cetateni UE, potrivit dispozitiilor cuprinse in Regulamentul (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, art. 11 alin. (3) lit. a), contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate. De la aceasta regula sunt stabilite doua exceptii in ceea ce ii priveste pe salariati:
- Detasarea transnationala pe o perioada de cel mult 24 de luni;
- Pluriactivitatea (activitatea prestata simultan in doua sau mai multe state membre).
Exceptiile se stabilesc pe baza formularului A1.
In situatia expusa, salariatii nu sunt detasati si intelegem ca nu se afla in stare de pluriactivitate pentru a se obtine A1.
Asadar, statul in care se platesc contributii sociale nu este ales nici de salariati si nici de angajator. Acest stat este cel reglementat de Regulamentul (CE) 883/2004 asa cum am aratat mai sus si anume:
-regula- statul in care se presteaza activitate, in speta Romania.
- exceptii doar daca exista document portabil A1 – statul inscris in acest document, in speta nu este cazul.
Documentul portabil A1 nu scuteste angajatorul de la obligatia de retinere si plata a contributiilor sociale ci reprezinta un document in care este stabilit statul a carui securitate sociala se aplica si in care angajatorul are obligatia sa plateasca si sa declara contributiile sociale.
Prin urmare, angajatorul roman retine, declara si plateste contributiile sociale in Romania.
Termenul de 183 de zile nu are nicio legatura cu plata contributiilor sociale.
In cazul salariatilor cetateni NON UE, daca exista conventie/acord in domeniul securitatii sociale se aplica prevederile acestor documente. Daca nu exista acord/conventie, contributiile sociale se platesc in Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<