O societate rezidenta in Romania angajeaza pe durata nedeterminata personal cetateni UE si non-UE care vor desfasura activitatea in Romania pentru o perioada mai mare de 183 zile/an, insa vor continua sa isi plateasca asigurarile sociale in tara lor de provenienta. In acest caz, angajatorul Roman, in baza unui formular A1, poate fi exceptat de la retinerea si plata contributiilor sociale?
Raspunsul specialistului:
In cazul salariatilor cetateni UE, potrivit dispozitiilor cuprinse in Regulamentul (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, art. 11 alin. (3) lit. a), contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate. De la aceasta regula sunt stabilite doua exceptii in ceea ce ii priveste pe salariati:
- Detasarea transnationala pe o perioada de cel mult 24 de luni;
- Pluriactivitatea (activitatea prestata simultan in doua sau mai multe state membre).
Exceptiile se stabilesc pe baza formularului A1.
In situatia expusa, salariatii nu sunt detasati si intelegem ca nu se afla in stare de pluriactivitate pentru a se obtine A1.
Asadar, statul in care se platesc contributii sociale nu este ales nici de salariati si nici de angajator. Acest stat este cel reglementat de Regulamentul (CE) 883/2004 asa cum am aratat mai sus si anume:
-regula- statul in care se presteaza activitate, in speta Romania.
- exceptii doar daca exista document portabil A1 – statul inscris in acest document, in speta nu este cazul.
Documentul portabil A1 nu scuteste angajatorul de la obligatia de retinere si plata a contributiilor sociale ci reprezinta un document in care este stabilit statul a carui securitate sociala se aplica si in care angajatorul are obligatia sa plateasca si sa declara contributiile sociale.
Prin urmare, angajatorul roman retine, declara si plateste contributiile sociale in Romania.
Termenul de 183 de zile nu are nicio legatura cu plata contributiilor sociale.
In cazul salariatilor cetateni NON UE, daca exista conventie/acord in domeniul securitatii sociale se aplica prevederile acestor documente. Daca nu exista acord/conventie, contributiile sociale se platesc in Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<