UPDATE 15 mai: Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a reusit sa puna capat grevei declansate de postasi, marti. Angajatii Postei Romane urmeaza sa isi reia activitatea si sa distribuie pensiile, asa cum era programat.
Chiar daca salariile nu vor fi reduse, programul va fi redus doar pentru unii angajati. In acelasi timp, vor fi efectuate si unele disponibilizari. Ramane astfel de vazut ce reactie vor determina noile masuri din partea angajatilor care de astazi isi reiau activitatea.
_______________________
Circa douazeci de oficii din Bucuresti si Centrul de Tranzit din cadrul Postei Romane continua greva, potrivit declaratiei facute de liderul filialei Bucuresti a Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana, Marian Ciubeica.
Protestul angajatilor din Posta Romana ar putea intrerupe astfel plata pensiilor in intreaga tara, platile fiind facute lunar catre aproximativ 3,7 milioane de pensionari.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Greva care a avut ca factor declansator diminuarea normelor de lucru s-ar putea prelungi, mai ales ca, asa cum a declarat presedintele filialei Bucuresti a SLPR, dupa protestele de luni nu a existat nicio reactie din partea conducerii Companiei Nationale Posta Romana.
Greva s-a extins si in alte zone, in prezent fiind in greva circa 400 de angajati din Cluj. Liderul de sindicat din cadrul Postei Cluj, Carol Sinka, a declarat:
"Facem acesta din respect pentru pensionari, care sunt clientii nostri fideli. Daca pana miercuri nu avem un raspuns din partea conducerii companiei privind renuntarea la diminuarea normelor de lucru si nu suntem invitati la un dialog, de miercuri ar putea fi intrerupta distribuirea pensiilor in judet. Greva spontana continua in cele 14 oficii postale din judet, unde circa 200 de angajati din Posta au intrerupt activitatea", a spus Sinka.
Potrivit directorului de comunicare al Casei Nationale de Pensii Publice, Angelica Mihail, din numarul total de pensionari inregistrati in Romania, 1,5 milioane primesc pensia pe carduri bancare, iar 3,7 milioane prin serviciile Postei Romane.
Cu privire la greva declansata la inceputul acestei saptamani, vicepresedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor, Viorel Copil, a declarat ca este dreptul angajatilor din Posta sa protesteze, insa conducerea companiei trebuie sa ia masuri sa ajunga pensiile in timp util la oameni, intrucat pentru acest serviciu incaseaza comision:
"Ei trebuie sa ia masuri pentru ca banii sa ajunga la pensionari. Dupa ce ca pensiile sunt atat de mici, ar mai lipsi sa nu ajunga la timp. Am incercat de o ora si jumatate sa vorbesc cu cineva din conducerea Companiei Nationale Posta Romana, pentru a gasi o solutie, si nu reusesc. E lupta lor, revendicarile sunt ale lor si nu le cunosc, dar conducerea Postei este obligata sa rezolve aceasta problema".
In acelasi timp, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat pentru Mediafax ca nu crede ca se va intrerupe plata pensiilor in urma protestelor de la Posta, intrucat comisioanele pentru acest serviciu reprezinta o parte importanta in veniturile companiei si, daca nu se respecta contractul, se pot aplica reduceri:
"Cred ca sunt metode prin care sa se poata face aceasta plata, mai ales ca sunt conditii contractuale care trebuiesc indeplinite".
Presedintele Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana, Matei Bratianu, a declarat, pentru sursa amintita, ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucru nu este necesara consultarea sindicatelor, intrucat exista o prevedere in Codul muncii care permite acest lucru.
De asemenea, liderul sindical a amintit ca nemultumirea celor care au intrat in greva e produsa si de faptul ca cei din conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20 la suta.
Compania Nationala Posta Romana a transmis luni un comunicat, "In contextul aparitiei unor manifestari neautorizate ale salariatilor din unele subunitati postale", in care a aratat ca ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile companiei a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii postali din Europa, situatie care afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale.
In acelasi timp, volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 - 2012, inscriindu-se intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.
Sursa: Mediafax