Softul a cauzat multa nemultumire in randul specialistilor HR: acestia afirma ca se blocheaza si se pierd inforÂmatii introduse.
Oficiali ai furnizorului de solutii IT TeamNet International (parte a grupului AseÂsoft), compania care a realizat sistemul, si ai Inspectiei Muncii au adus explicatii supliÂmentare. Noul Revisal, in care vor fi inregistrati toti cei 4,2 milioane de salariati pana la sfarsitul lunii octombrie, nu permite firmelor sa treaca decat functia actuala a angajatilor, chiar daca, de-a lungul timpului, ei au ocupat mai multe pozitii. Aceasta a fost doar una dintre nemultumirile importante semnalate de managerii HR in legatura cu noua versiune a Revisal.
Programul Revisal constituie o componenta a sistemului ReGES (Registrul General de EviÂdenta a Salariatilor), dezvoltata de TeamNet si disponibila gratuit pentru toti angajatorii din Romania, pentru intocmirea, actualizarea si generarea registrului in format electronic.
"Anterior publicarii noii versiuni a sisteÂmuÂlui ReGES, compania noastra, impreuna cu beneÂficiarul Inspectia Muncii, a organizat doua sesiuni de consultari publice, sesizarile si observatiile primite in aceasta perioada (aproximativ 2.000) fiind implementate in versiunea finala a sistemului lansat la data de 15 august 2011. In continuare, prin intermediul departamentului de suport pus la dispozitie de compania noastra sunt receptionate si analizate toate solicitarile de imbunatatire", a explicat pentru ZF Anda Iosif, marketing manager in cadrul TeamNet International, o companie cu afaceri de 21 mil. euro anul trecut (in crestere cu 63% fata de 2009) si cu un profit de 1,6 mil. euro. Compania este detinuta de Sebastian Ghita.
Contractul dintre TeamNet si Inspectia Muncii pentru noul Revisal, semnat la sfarsitul lunii martie a acestui an, are o valoare de peste 165.000 de euro.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
"In privinta problemelor semnalate de angajatori, prin departamentul de suport sunt preluate zilnic, prin e-mail si telefon, in medie 200 de solicitari de asistenta tehnica, rezolvate in aceeasi zi sau in ziua urmatoare. De asemenea, pe masura ce vor aparea noi modiÂficari legislative sau vor fi identificate probleme ale aplicatiei, compania noastra va livra, conform contractului, noi versiuni care vor fi publicate de catre Inspectia Muncii pe site-ul www.inspectiamuncii.ro, a mai afirmat Iosif.
Reprezentantii Inspectiei Muncii afirma ca in etapa de analiza necesara dezvoltarii noului program informatic au avut loc mai multe consultari cu reprezentantii angajatorilor, iar pe 15 iulie s-au publicat spre consultare pe site-ul Inspectiei Muncii specificatiile tehnice ale noului sistem informatic, pe baza carora angajatorii au avut posibilitatea sa transmita prin e-mail sugestii si propuneri.
"In urma testelor interne si tinand cont de feedback-ul primit din partea angajatorilor, la data de 15.08.2011 s-a publicat pe site-ul www.inspectiamuncii.ro versiunea finala a aplicatiei Revisal 5.0.6, utilizata si in prezent", a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat in cadrul Inspectiei Muncii.
Acesta a mai precizat ca in noua versiune a aplicaÂtiei se preiau, conform legii, numai contractele active din vechea aplicatie in starea curenta la momentul preluarii.
"Au fost destul de ciudate modificarile aduse in noua aplicatie, pentru ca sunt cateva informatii care exista in contractele colective de munca si care trebuie trecute in noul sistem, insa cu rabdare se rezolva. Nu pot sa spun inca daca versiunea noua este mai buna decat cea precedenta", a spus Melinda Mathe, directorul de resurse umane al SNR Rulmenti din Sibiu, filiala locala a grupului francez SNR RouleÂments, care are peste 650 de angajati.
Inspectia Muncii afirma insa ca programul Revisal aduce facilitati tehnice de baza pentru intocmirea si transmiterea registrului electronic si este destinat mai ales IMM-urilor
"In urma analizei efectuate, s-a constatat ca marii angajatori utilizeaza aplicatii proprii de salarizare si resurse umane, aplicatii informatice avansate, din care pot fi exportate datele aferente registrului electronic fara a mai fi necesara introducerea acestor date in aplicatia Revisal. Ca urmare, Inspectia Muncii a publicat specificatiile tehnice ale fisierului care trebuie exportat din aplicatiile proprii", a mai spus inspectorul general de stat din cadrul Inspectiei Muncii.
Un alt obstacol cu care s-au confruntat firmele atunci cand au instalat noul Revisal a fost acela ca nu putea fi folosit decat de pe un singur PC. Reprezentantii Inspectiei Muncii spun insa ca protectia datelor introduse in Revisal se realizeaza prin operatiile de salvare si restaurare a bazei de date, angajatorul avand in orice moment posibilitatea de a efectua copii de siguranta a datelor pe suport extern de stocare.
Ce detalii tehnice a mai oferit TeamNet, compania care a dezvoltat aplicatia Revisal
- Legislatia in vigoare permite alcatuirea si transmiterea registrului de salariati si din aplicatii software, altele decat Revisal, cu respectarea formatului de date XML publicat pe site-ul Inspectiei Muncii, disponibil spre consultare inca din data de 22 iulie 2011.
- Din sistemul ReGES fac parte si componentele ReGES.Online si ReGES.ITM, ambele realizand functia de preluare a registrelor de salariati transmise de angajatori. Astfel, prin acest flux descris minimal, se realizeaza la nivel national centralizarea si agregarea (respectiv generarea istoricului) tuturor informatiilor transmise de angajatori. Aceste informatii sunt disponibile in timp real angajatorilor spre consultare si verificare prin contul online, eliberat in baza unei solicitari adresate de catre angajatori Inspectoratului Teritorial de Munca.
- Aplicatia Revisal permite preluarea integrala a salariatilor activi la momentul transferului din versiunea anterioara, in acest fel fiind asigurata continuitatea informatiilor deja transmise de angajatori, dar si completarea corespunzatoare a informatiilor suplimentare prevazute in H.G.500/2011.
- Informatiile transmise de angajatori, inclusiv istoricul functiilor, vor fi in continuare stocate si disponibile spre consultare, atat la angajator, cat si la Inspectia Muncii.
- Orice modificare a elementelor registrului de salariati, inclusiv a functiei, din momentul tranziti la noul sistem, va fi operata in aplicatia Revisal 5.0.6 de catre angajator si transmisa catre Inspectia Muncii.
- Principalele avantaje ale noii versiuni fata de versiunea anterioara a aplicatiei Revisal, din perspectiva angajatorilor, sunt interfata ergonomica prin care se pot realiza actualizarile salariatilor si contractelor, functii dedicate de salvare si restaurare a informatiilor pentru evitarea pierderii datelor, rapoarte detaliate la nivelul contractelor si salariatilor si exportul datelor in formate de fisiere cu raspandire larga.
Sursa: Ziarul Financiar