Studiu de caz: Asigurarea repasului saptamanal indiferent de activitatea de la locul de munca

01 August 2011
01 August 2011
Codul munciiagent de munca temporararepausul saptamanal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul muncii prevede ca repausul saptamanal sa fie de 2 zile consecutive. Aceste zile pot fi oricare altele decat sambata si duminica, fiind respectata in continuare conditia de a fi consecutive si acordandu-se si un spor la salariu. De regula, societatile cu profil de productie isi desfasoara activitatea si prin orele suplimentare in ziua de sambata, fiind platit un spor de minimum 75% la salariu. In perioadele cu activitate intensa, aceste 2 zile consecutive nu mai pot fi acordate intotdeauna. Prin urmare, cum ar putea o societate intr-o astfel de situatie sa procedeze pentru a nu primi sanctiuni din partea ITM-ului?

Asa cum este prevazut in lege, angajatorul are obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca in conformitate cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat.

Repausul saptamanal este unul dintre drepturile salariatului, asa incat angajatorul are obligatia de a acorda acest drept salariatilor sai. Astfel, una dintre solutii o reprezinta marirea schemei de personal, putand fi realizate noi angajari cu CIM pe durata determinata in perioadele de crestere a activitatii societatii.

Se retine, astfel, ca potrivit art. 83 lit. b) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata in cazul cresterii si/sau modificarii temporare a structurii activitatii angajatorului.

Se va avea astfel in vedere, pentru noii salariati, angajarea cu CIM pentru o norma intreaga de munca sau printr-un contract de munca cu timp partial, in functie de necesitatea angajatorului. In  consecinta, potrivit art. 104 alin. (1) din Codul muncii, republicat, angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.

Se poate apela, de asemenea, la munca prin agent de munca temporara, reglementata de dispozitiile art. 87-102 din Codul muncii, republicat, si HG 938/2004 privind conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara.

Potrivit art. 89 coroborat cu art. 93 din Codul muncii, republicat, se poate, asadar, apela la agenti de munca temporara pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, cu exceptia cazului in care se urmareste inlocuirea astfel a unui salariat al carui contract de munca este suspendat ca urmare a participarii la greva.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]