Codul muncii prevede ca repausul saptamanal sa fie de 2 zile consecutive. Aceste zile pot fi oricare altele decat sambata si duminica, fiind respectata in continuare conditia de a fi consecutive si acordandu-se si un spor la salariu. De regula, societatile cu profil de productie isi desfasoara activitatea si prin orele suplimentare in ziua de sambata, fiind platit un spor de minimum 75% la salariu. In perioadele cu activitate intensa, aceste 2 zile consecutive nu mai pot fi acordate intotdeauna. Prin urmare, cum ar putea o societate intr-o astfel de situatie sa procedeze pentru a nu primi sanctiuni din partea ITM-ului?
Asa cum este prevazut in lege, angajatorul are obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca in conformitate cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat.
Repausul saptamanal este unul dintre drepturile salariatului, asa incat angajatorul are obligatia de a acorda acest drept salariatilor sai. Astfel, una dintre solutii o reprezinta marirea schemei de personal, putand fi realizate noi angajari cu CIM pe durata determinata in perioadele de crestere a activitatii societatii.
Se retine, astfel, ca potrivit art. 83 lit. b) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata in cazul cresterii si/sau modificarii temporare a structurii activitatii angajatorului.
Se va avea astfel in vedere, pentru noii salariati, angajarea cu CIM pentru o norma intreaga de munca sau printr-un contract de munca cu timp partial, in functie de necesitatea angajatorului. In consecinta, potrivit art. 104 alin. (1) din Codul muncii, republicat, angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Se poate apela, de asemenea, la munca prin agent de munca temporara, reglementata de dispozitiile art. 87-102 din Codul muncii, republicat, si HG 938/2004 privind conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara.
Potrivit art. 89 coroborat cu art. 93 din Codul muncii, republicat, se poate, asadar, apela la agenti de munca temporara pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, cu exceptia cazului in care se urmareste inlocuirea astfel a unui salariat al carui contract de munca este suspendat ca urmare a participarii la greva.