Ce se intampla in situatia in care o persoana se angajeaza in cursul unei luni la doi angajatori diferiti, referitor la deducerea personala la cei doi angajatori? Ce articol de lege specifica acest lucru?
In temeiul pct. 88 si urmatoarele din Normele metodologice date in aplicarea art. 56 din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza.
Asadar, angajatorul de la functia de baza are obligatia sa stabileasca persoanele aflate in intretinerea salariatului.
Deducerea persoanala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane alfate in intretinerea sa.
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Deducerea personala reprezinta acele sume care se scad din venitul net lunar din salarii, la locul unde salariatul are functia de baza.
Calendarul deducerilor in functie de venit si de numarul persoanelor aflate in intretinere a fost aprobat prin OMF nr. 1016/2005.
Potrivit art. 56 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Asadar, deducerea personala se acorda:
- numai persoanelor fizice care au calitatea de salariat angajat cu contract de munca;
- numai la locul unde se afla functia de baza;
- numai lunar.
In cazul cumulului de functii la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, salariatul trebuie sa declare angajatorului care functie o considera ca fiind functia de baza. Pe cale de consecinta va beneficia de deducerea personala numai la functia pe care o declara ca fiind functia pe care salariatul o considera de baza.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro