Guvernul a transmis luni Parlamentului cele doua documente privind angajarea raspunderii pe Codul de dialog social si pe tema plafonarii salariilor profesorilor, anunta Agerpres, citand surse oficiale. Documentele urmeaza sa fie analizate de Birourile permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului. Cele doua proiecte de lege au fost aprobate intr-o sedinta extraordinara a Guvernului care a avut loc joia trecuta.
Proiectul legii privind Codul dialogului social contine, intr-un singur act normativ, mai multe reglementari cu privire la: sindicate, patronate, Consiliul Economic Social, legislatia privind contractul colectiv de munca si cea privind conflictele de munca.
Noua reglementare ofera posibilitatea reprezentantilor societatii civile, printre care si organizatiile de pensionari, de a face parte din Consiliul Economic si Social, in timp ce reprezentantii guvernului se vor retrage din acest organism, masura prin care “se deschidecalea societatii civile spre forurile consultative.
-O prevedere importanta a proiectului este stabilirea contractelor colective de munca semnate la nivel sectorial, dupa ce acestea vor fi negociate intre sindicatele si patronatele din fiecare ramura, ministrul subliniind ca se creeaza astfel posibilitatea ca angajati din anumite sectoare sa beneficieze de salarii mai mari.
“Este o alta forta in zona industriei textile fata de ceea ce inseamna industria IT. Din acest motiv, am considerat oportun sa lasam negocierile la nivel de sector, astfel incat sindicate puternice sa negocieze cu patronate puternice la nivel de sector si sa convina impreuna partenerii care este forta lor de dezvoltare”, a subliniat Ioan Botis.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ministrul a adaugat ca, odata cu acest proiect de Lege, va inceta contractul colectiv de munca la nivel national, precizand ca, in prezent, nu este inregistrat la nivelul Ministerului Muncii nici un contract colectiv la nivel national, din cauza faptului ca partenerii sociali nu au ajuns la un acord.
- O alta prevedere a proiectului este constituirea unui Consiliu national tripartit de dialog social, prezidat de primul-ministru, cu rol consultativ, unde se vor regasi reprezentanti ai sindicatelor, ai patronatelor si ai Guvernului. Contractele colective la nivel de sector vor fi extinse cu aprobarea consiliului si prin ordin al ministrului muncii.
“Este un consiliu care va avea o importanta majora pentru deciziile pe care guvernul le va lua in plan economic”, a subliniat ministrul de resort.
- Totodata, prin aceasta lege, contractele de munca ale liderilor de sindicat raman in vigoare pe perioada desfasurarii activitatii sindicale si nu vor mai fi suspendate, asa cum se intampla in prezent.
- Tot in ceea ce priveste intarirea dialogului social, un alt element important al proiectului este acela de creare a unui Oficiu de Mediere si Arbitraj, prin care a fost “mutat centrul de greutate din zona conflictului, din zona declansarii grevei spre dialog, spre conciliere”, a mai spus Ioan Botis.
Raspunzand unei intrebari, ministrul a explicat ca angajatii din sistemul public nu vor fi remunerati in zilele in care vor fi in greva, in schimb le vor fi recunoscute contributiile de asigurari sociale de sanatate.
Ministrul a reafirmat disponibilitatea sa totala pentru a prelua in proiectul Legii si alte amendamente, daca acestea vor fi “rationale si corecte”.
In opinia ministrului, aceasta lege intareste in mare masura forta sindicala la nivel de baza si ofera oportunitati pentru reprezentantii sindicatelor, intarindu-le pozitia la nivel sectorial.
„Avem nevoie de sindicate puternice, avem nevoie de patronate puternice, avem nevoie de parteneri de dialog puternici, astfel incat sa putem structura politici economice coerente pentru viitorul tarii”, a afirmat ministrul.