Ministerul Muncii: In atentia lucratorilor sezonieri care aleg sa munceasca in strainatate

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 Iulie 2021
28 Iulie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
lucratori sezonierimunca in strainatatecontract de munca lucratori sezonieri strainatate
Ministerul Muncii: In atentia lucratorilor sezonieri care aleg sa munceasca in strainatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public, privind derularea unei campanii care vizeaza lucratorii romani sezonieri in strainatate, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale face urmatoarele precizari:
 
- tinand cont de experienta anilor trecuti, cand multi cetateni romani au plecat pe filiere informale sa lucreze sezonier in tari din spatiul UE, fara a se asigura ca vor avea contract de munca sau ca le vor fi asigurate conditii decente de trai, si s-au trezit in situatii de abuz, fara a sti pe cine sa contacteze si fara a sti care le sunt drepturile, avand in vedere si conditiile speciale create de aparitia pandemiei Covid-19, care au dus la schimbarea conditiilor de intrare in tarile pe care lucratorii sezonieri le tranziteaza sau in care lucreaza, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a demarat in luna martie campania ”Esti lucrator in strainatate? Informeaza-te, lucreaza legal si cunoaste-ti drepturile” si a elaborat un Plan de actiuni pentru informarea si protectia cetatenilor care migreaza in scop lucrativ.
 
- Scopul campaniei este de PREVENIRE a muncii fara forme legale si a exploatarii prin munca a lucratorilor sezonieri, prin cresterea nivelului de informare inainte de a pleca la munca in strainatate. MMPS apreciaza ca sunt esentiale masurile de prevenire a unor situatii neplacute cu care s-ar putea confrunta lucratorii romani pe piata muncii din statele membre.
 
- Diseminarea informatiilor de baza catre lucratorii sezonieri, cum ar fi conditiile de intrare in tara de destinatie si conditiile de munca, mai ales cele specifice desfasurarii activitatii in conditii COVID 19, ori institutiile care pot sprijini lucratorii care intampina probleme pe teritoriul altei tari, a devenit cu atat mai necesara in contextul pandemiei Covid-19, care a ridicat noi probleme pentru lucratorii sezonieri.
 
- Materialele informative au fost publicate atat pe site-ul MMPS, cat si pe site-ul Inspectiei Muncii. De asemenea, au fost elaborate pliante cu informatiile de baza (conditiile de munca, contractul de munca, rolul agentiilor de plasare, date de contact ale misiunilor consulare ale Romaniei din fiecare stat etc.), care au fost distribuite cu sprijinul Ministerului Transporturilor in punctele de plecare ale lucratorilor, la sediile unitatilor/subunitatilor MAI (in baza protocoalelor de colaborare), respectiv la inspectoratele teritoriale de munca si agentiile judetene de ocupare a fortei de munca. Totodata, a fost realizat un spot video, difuzat gratuit, deocamdata doar de TVR. 
 
- Campania derulata de MMPS vizeaza informarea lucratorilor sezonieri care anual pleaca sa munceasca in strainatate, in vederea diminuarii riscurilor si vulnerabilitatilor cu care multi dintre ei s-au confruntat in trecut, in special din cauza muncii fara forme legale si a lipsei de informatii privind legislatia specifica a tarilor in care merg.
 
- Pentru buna desfasurare a campaniei, MMPS a incheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Transporturilor si cu Ministerul Afacerilor Interne. Informatii suplimentare: AICI si AICI.
 
 
- Mentionam ca in data de 15 iunie 2021, si Autoritatea Europeana a Muncii a lansat campania #Rights4AllSeasons, care are ca scop informarea lucratorilor sezonieri cu privire la drepturile lor, sustinerea angajatorilor si asigurarea de conditii de munca echitabile in intreaga UE.



Sursa: Ministerul Muncii


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]